Свещник от Румъния се включи в честванията на Илинден в Исперихско днес.

Отец Фанер Бурулан от храма „Свети Николай“ в Кирнодж бе сред духовните лица, отслужили литургия в наскоро ремонтираната църква „Св. Пророк Йеремия“ в село Малък Поровец.

Румънският поп дойде с подаръци за празника, на протосингела на Русенската митрополия архимандрит Виктор подари сувенир от най-стария румънски манастир, а на архиерейския наместник в Разград отец Георги - икона на Благовещение. За всички миряни пък той раздаде икони на св. Николай. От името на българския патриарх Неофит пък на църквата бе подарена икона на Дева Мария.

Литургията в Малък Поровец бе първото събитие от организирания от сдружение „Сборяново“ събор за Илинден. След благословията на свещениците на два езика хората се преместиха в местността  „Сборяново“. Там бяха благословени и курбаните, а гост-готвачът Ути Бъчваров сготви в огромен тиган телешки кебап. В музикалната програма участваха: местните таланти в народното и естрадно пеене Живко Кръстев, Татяна Руменова и Борислава Цекова, както и Володя Стоянов и оркестър „Плам“ от град Русе.