Отборът на разградската фирма за производство на закваски "Селур фарма" получи наградата за най-бързо приготвен таратор.

Това стана по време на традиционната щафета „Да правим таратор, а не терор“, която е част от Панаира на киселото мляко в Разград.

В състезанието участваха шест отбора от по 6 състезатели, които обикаляйки фонтана пред Общинския културен център в града, на бегом вземаха от импровизирани щандове продуктите за таратора, след това заедно приготвят студената супа. За пръв път не получаваха направо кофичка кисело мляко, а срещу „издоено“ преди това прясно мляко от картонена крава с кранче.

Една от наградите, които журито връчи бе именно за най-добър дояч, който не е счупил кранчето – получи я тимът от град Орел, Русия.



Призът за най-сръчен отбор взе тимът от Якутия, за оригиналност – Мексико, за артистичен и творчески подход – Болград, а за най-вегетариански таратор – детския отбор „Лудите млекари“.

Наградите всъщност бяха еднакви: бутилка шампанско, мастика, диня и фланелки за всеки състезател. Алкохолът се връчваше на ръководителите на отборите, в които участваха предимно деца, а за тях в допълнение имаше „Кока-Кола“.

Членове на журито бяха – спортните експерти Валери Бойчев и Здравко Душков и Катерина Ганева и Александра Николова от отдел „Култура и туризъм“ в община Разград.

Част от приготвения таратор бе консумиран от състезателите, а останалия – раздаден на публиката.