„Лудогорче“ празнува 40 години
71990

Your browser doesn’t support HTML5 audio

„Лудогорче“ празнува 40 години
  • „Лудогорче“ празнува 40 години

Детски танцов ансамбъл „Лудогорче“ празнува 40 години от създаването си тази година. Празничният концерт за юбилея е на 29 април от 18,30 ч. в Общински културен център – Разград. 12 танца ще бъдат представени на сцената, във финалния ще участват бивши възпитаници на основателя на състава Стефан Иванов, вече 50-годишни мъже и жени.

90 деца от втори до седми клас танцуват в ансамбъл „Лудогорче“ в момента, разделени са в три възрастови групи, подготвят ги новият им ръководител Павлин Занев и помощникът му Светломир Петков. От създаването на формацията до началото на 2014 г. неин ръководител е Стефан Иванов.

През годините над 3000 деца са преминали през залата, в която репетира „Лудогорче“. От 2008 г. насам съставът е част от Капанския ансамбъл, още преди това много от танците, които поставя „Лудогорче“ са дело на ръководителя на Капанския ансамбъл Румян Занев.

В репертоара му са включени над 60 танца, ансамбълът има повече от 1500 концерта и концертни участия в това число записи в Българска национална телевизия.  Съставът е носител на много престижни награди и отличия на републикански и международни конкурси. Ансамбълът е удостоен със „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци. Малките танцьори са изнасяли спектакли в: Унгария, Германия, Румъния, Полша Гърция, Турция, Куба, Русия, Франция, Испания, Белгия.



В празничния концерт, който е под надслов „Приказка за вълшебното дърво“, са включени 12 танца, последният е „Хорото на родителите“.