Отчуждават частни имоти за разширяването на пътя Пловдив - Асеновград - Смолян. Това обяви смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова. Тя уточни, че за целта правителството ще отпусне над 326 хил.лв.

Участъкът се рехабилитира с пари по програма "Транзитни пътища V", като разширението се налага заради натовареното движение. Янкова уточни, че част от ремонта на пътя е изграждането на обхода на Чепеларе, който тръгна в началото на април след десетгодишно прекъсване. Отделно се ремонтира 14-километров участък от пътя Чепеларе – Соколовци, чието финансиране е осигурено от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция.

„Това е поредната държавна подкрепа за развитието на област Смолян“, отбеляза Янкова. Тя подчерта, че до края на годината жителите и гостите на Родопите ще пътуват по изцяло ново трасе по линията Пловдив - Рожен - Смолян. „Имам уверението, че ремонта на отсечката от Асеновград до Чепеларе ще приключи до края на септември. Тогава се планира да завърши и рехабилитацията на отсечката Чепеларе - Рожен – Соколовци“, посочи Янкова.

Народният представител подчерта, че в област Смолян се работи активно за ремонтиране на пътната инфраструктура. „Ремонтът на пътя Пампорово – Стойките тече, като към днешна дата са изпълнени почти 50% от предвидените дейности. Ремонтът на главната пътна връзка на Смолян с Кърджали в участъка Стоянов мост - Ардино също напредва и там са реализирани над половината от предвидените дейности.



Дора Янкова информира още, че вчера Министерството на инвестиционното проектиране е издало разрешение за строеж на язовир "Пловдивци" и Пречиствателна станция за питейни води към него. Проектът, който ще реши водните проблеми на Мадан, Рудозем и още близо 34 селища в три общини, е на стойност 40 млн.лв., осигурени от Световната банка. „Строителството, с което ще бъде завършен обектът, може да започне през есента“, отбеляза червената депутатка и напомни, че проектът ще създаде десетки работни места.