На 21 октомври, пред Народно читалище "Никола Ракитин" в плевенския кв. "Сторгозия", с водосвет официално беше открит новият паметник на патрона на читалището. Паметникът на поета Никола Ракитин беше откраднат брутално от неизвестни вандали в края на април тази година.

Директорът на читалището Чавдар Луканов сподели, че няколко месеца след кражбата на бюста на поета, ръководството и читалищното настоятелство са решили да го възстановят, което е станало възможно благодарение на родолюбиви граждани и фирми. Новият паметник е изработен отново от мрамор и тежи около 300 кг. Негов автор е плевенският скулптор Венцислав Василев.

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов пристигна специално за събитието в Плевен. Той припомни силата на стиховете на големия поет Никола Ракитин, който малко преди да навърши 50 години слага край на живота, след тежка несправедлива обида.

„Това е един акт на читалище „Никола Ракитин", който се вписва в честването на 160-та годишнина на читалищата в България. Никола Ракитин - едуин блестящ български поет днес се завръща там, където му е мястото - пред читалище „Никола Ракитин", каза Николай Дойнов.



В словото си председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев каза: „Читалището е може би и единственото културно средище, което изпълнява мисиите, които са заложени още в онези години, а именно да съхранява българския бит, култура и духовност. Въпреки тежките години, които преживяха читалищата след 1989 г., свързани с демографската криза и липса на средства, те продължават да работят за това, за което са призвани. В малките населени места читалищата създават почти целия културен живот - участват активно в организацията на празничните програми, запазват българските традиции, дават достъп до информация чрез своята книжна и компютърна база. Считам, че наш дълг е всички да обединим усилия и да подкрепим тези културно-просветни средища", каза Мартин Митев.

Той припомнии, че за първи път Общински съвет - Плевен е приел Годишна програма за развитие на читалищната дейност в Община Плевен за 2016 година. Целта на документа е да бъдат подкрепени читалищата като културни центрове, които съхраняват и популяризират българските традиции и наследство.

Сред официалните гости на церемонията днес бяха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общинските съветници Диана Данова, Николай Маринов, Пепо Петков, Катя Христова, Георги Велков и Емил Райков.