Пренасяните по вода микроби могат да живеят и да растат в тръбите на мивката ни и в устройства, които използват вода, като например овлажнители. Някои от тези микроби могат да ни разболеят, предупреждават от Центърът за контрол и превенция на заболяванията нa САЩ.

Тези микроби се размножават във вода, когато тя е застояла или когато не е обработена с достатъчно химикали, като хлор.

Често водните микроби, като бактерии, гъбички и амеби, живеят заедно в група, наречена биофилм. Биофилмът освобождава слузесто вещество, подобно на лепило. Тази слуз позволява на микробите да се захващат към повърхностите и предпазва бактериите от химикалите, с които се обработва чешмяната вода.

Ето кои са някои от потенциално вредните микроби, които могат да растат и да се размножават във водната система на вашия дом и какви заболявания могат да причинят:


     Нетуберкулозни микобактерии (причиняват белодробна, кръвна или кожна инфекция)

     Legionella spp. (причинява белодробна инфекция)

    Pseudomonas aeruginosa (причинява кръвна, белодробна или кожна инфекция)

     Naegleria fowleri (причинява мозъчна инфекция)

    Acanthamoeba spp.  (причинява инфекция на мозъка и очите)

Според законите обществените водоснабдителни дружества трябва да предоставят вода, която отговаря на определени стандарти за качество и безопасност за пиене. Но чешмяната вода не е стерилна, което означава, че в нея може да има микроби, предупреждават специалистите. Дори когато обществената водна система работи правилно, малък брой микроби, които естествено се срещат в околната среда, могат да попаднат във водата.

Тези микроби растат и да се размножават в тръбите в дома или сградата, ако условията са подходящи. Това може да се случи, ако не сте отваряли крановете на чешмите за дълъг период от време и водата е застояла в тръбите.

Някои водни микроби могат да причинят стомашни заболявания, като повръщане или диария, ако бъдат погълнати. Те могат също така да доведат до заболявания на белите дробове, мозъка, очите или кожата. Бъдете внимателни когато пускате водата, особено ако не сте я използвали известно време. Тогава  микробите от биофилма могат да излязат от чешмата или душа. Пазете се да не вдишвате парата от тази вода, бъдете особено внимателни и в случай на отворени рани. Не използвайте застояла вода за изплакване на контакти лещи или други здравни консумативи.

Кои хора мога да са уязвими към бактериите, които живеят в тръбите у дома

Хора на 50 или повече години

Настоящи или бивши пушачи

Хора с хронично белодробно заболяване (например хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или емфизем)

 Хора, които имат здравословни проблеми или приемат лекарства, които намаляват способността на тялото им да се бори с микроби и болести (например хора, чиято имунна система е отслабена поради рак, трансплантация на орган или ХИВ)

 Хора със съпътстващи заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност или чернодробна недостатъчност

  Бебета под 6 месеца

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня