С много поздравления, песни и стихове бе отбеляза 8-годишнина на социалната трапезария в Кюстендил. Тя храни ежедневно 50 местни социално слаби хора. Основателка на трапезарията е Лили Шмидт, българка, родена в Кюстендил, която от години живее в Германия. Трапезарията се намира в павилион №2, на площад "Велбъжд". Празникът уважиха кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Владислав Стойков, зам.-областният управител Гергана Михайлова, зам.-кметовете Росица Плачкова и Надя Каратова.

"Всички трябва да бъдем по-добри. Благодаря на всички, които ни помагате през годините. Когато започнахме ни бе много трудно. Искам да благодаря и на медиите, чрез които стана известно това, което правим тук. Преди 8 години посяхме семето на милосърдието, а сега берем неговите плодове. Ние сме горди, че сме кюстендилци и, че в града има такива мили хора, които да ни помагат. Пожелавам на кюстендилци да имат все такива добри хора, които да ги ръководят, като двамата "бащи на Кюстендил" - кметът и областният управител. За да бъдат те добри ръководители, вие трябва да бъдете добри изпълнители", сподели Лили Шмидт.

"Щастливи сме, че зачитате нашия труд, който в продължение на 8 години създаде тази трапезария. От искрата пламна огъня на благородството сред нашите граждани. Искам да благодаря на кмета Петър Паунов, както и на хората, които са ни помагали през тези години. Някои от тях са Евстати Велинов, Васил Гоцев, Милен Николов, Гроздан Грозданов, Георги Гогев, Даниела Йорданова, Цветан Евтимов и много други. Получаваме и много дрехи от кюстендилци", каза зам.-председателят на дружество "Майчина любов" Йорданка Тасева.

"Тук сме да отбележим една изключителна годишнина на хора, които са всеотдайни и са отдали времето си на това да помагат на бедните и изоставените, на самотните. Гордея се, че мога да бъда сред вас. Пожелавам на 100-годишнината на трапезарията отново всички да бъдат все така жизнерадостни", заяви кметът Петър Паунов.



"Искам да поздравя всички присъстващи с годишнината. Тази трапезария е като дом за всички, които я посещават. Тук се предлагат добри условия за живот и пребиваване. Пожелавам ви да бъдете живи и здрави", каза областният управител Владислав Стойков.

6000 евро струва годишната издръжка на ежедневната социална кухня. От тази година трапезарията вече носи името "Лили Шмидт", след решение на ОС.