Ученикът от ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ Борислав Несторов ще представи България на световните финали по информационни технологии в САЩ като национален победител в състезанието ACA World Championship.

Това съобщава във водищата си статия вестник "100 вести" днес.

На 25 април 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведоха националните финали на най-голямото световно състезание по информационни технологии за ученици, в което мерят сили повече от 400 000 участници от над 130 държави. От област Габрово бяха класирани двама ученика от Природоматематическата гимназия – Стефка Стоева и Борислав Несторов.

Над 70 души се възползваха до момента от безплатните трудово-правни консултации, провеждани от експертите на КНСБ в област Габрово в рамките на кампанията "ВЪЗстани за правата си". Тя приключи на 1 май, припомня изданието.

В четирите офиса на синдиката в област Габрово са установени 15 тежки нарушения на трудови права и 3 – на синдикални права. Често срещани нарушения има при сумирано изчисляване на работното време, принуждаване на работници да напуснат по взаимно съгласие без това съгласие действително да го има у работника, "устно" разпускане на работници в неплатен отпуск, забавяне в изплащането на работна заплата и др.



Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ пред "100 вести"

Ние сме заявили, че имаме волята да потърсим кандидатпрезидентска двойка, която се радва на широка подкрепа. В този ред на мисли сме, за съжаление, единствената партия, която организира президентски дебат, водени от убеждението, че българският гражданин трябва да направи информиран избор.

Тоест да говорим за политиките, за правомощията, за прерогативите на президента и на тази база всеки български гражданин да може да формулира очакванията си от кандидата за държавен глава и да подкрепи един или друг кандидат. За съжаление, останалите политически партии бягат от този дебат.

От друга страна, за щастие, в този дебат се включиха Народен съюз, ВМРО, социалдемократите, земеделците, ГОРД, редица формации, което ни кара да считаме, че все повече са политическите сили, които разбират, че е необходимо действително да проведем отговорна кампания, ако искаме да имаме държавен глава, който работи за българския национален интерес, а не който злепоставя България и се вкарва в разговори за участие в едни или други военни формати, което не мисля, че е в наша полза.