Категорично не приемаме проекто-заповедта за определяне на зона за ограничаване на лова в района на Дуранкулашкото, Шабленското и Езерецкото езеро, заяви пред Дарик кметът на Шабла проф.Райна Бърдарева.

По нейна инициатива в морския град беше организирана среща за обсъждане на проекта за заповед, представена през декември м.г. в Изпълнителна агенция по горите.

На срещата в Шабла присъстваха представители на областната администрация, РИОСВ-Варна, Фондация за околна среда и земеделие, Районна дирекция на горите-Варна, ловни сдружения и др., както и много граждани. На поканата не са се отзовали природозащитните организации.

Приета е декларация, с която присъстващите се обявяват против ограничението на лова в района на езерата. Документът ще бъде изпратен до премиера, до омбудсмана на РБ, до МОСВ и МЗХ.



Професор Бърдарева заяви, че общината не е била информирана за внесения проект и за мотивите, наложили ограниченията, и посочи, че за съжаление вносителите, т.е природозащитниците, обединени в организацията „За да остане природа в България” не присъстват в залата, съобщават от кметството на Шабла. Отказа си да участват в срещата те са мотивирали с ангажиментите си по зимното преброяване на водолюбивите птици и са посочили като удобно време за такава през април-май, но не в Шабла, а в София.

Проф.Бърдарева съобщи още, че в кметството са реализирани над 40 екологични проекта в партньорство с НПО. Тя направи и демографска характеристика на района, изводът от която е обезлюдяване, и добави, че според проектите, които реализират НПО, факторът „човек” не съществува.

Бърдарева посочи, че целта на срещата не е да се подклажда напрежение между природозащитниците и местните хора, а да се намери разумен баланс на интересите.

Според Янчо Георгиев от ЛРД-Шабла причината за обсъжданата заповед и наложените  чрез нея ограничения е стремежът на НПО да разширят териториите си на влияние, потъпквайки правилата, регламентирани с българското законодателство, се казва още в информацията за срещата на сайта на община Шабла. Георгиев счита за некоректно отношението към местната власт, заради липса на информация за готвената заповед. Изразявайки мнението на местните ловци, той категорично се обяви против исканата забрана.

В дискусията местният туристически бранш бе представен от Поля Калчева. Тя съобщи на присъстващите, че исканата забрана ще ощети хотелиерите и ресторантьорите, които дават подслон на гостуващите ловци. През зимния сезон ловният туризъм е единственият, който дава хляб на заетите в бранша.

Според кмета на Дуранкулак Зюмбюл Медаров отстрелът на една гъска не може да бъде причина за такава истерия от страна на НПО и попита какво са направили те досега за езерата в общината, след като имат претенциите, че ги опазват. Години наред се говори, че има нужда от машина за косене на тръстика, но до момента нищо не било направено.

Представителят на РИОСВ-Варна, Христо Димов говори за богатството, което представляват езерата в Дуранкулак и Шабла и призова действията на всички заинтересовани да бъдат в рамките на законодателството.