Известният радиоводещ по Дарик Венцислав Димов, водещ на фолклорното предаване „Етно магазин”, издаде книгата „Добруджа – памет и песни”. Премиерата е насрочена за 26 април.

”Книгата се появи в края на 2012 г., но досега не е представяна. Реших да изчакам подходящото време, а мястото трябва да е Добруджа и то сърцето на Добруджа – Добрич, не само защото тук съм роден, но и защото повечето истории и песни в тази книга са свързани с Добрич и Добруджа” – сподели в ефира на Дарик Добрич авторът.

Изданието представлява научно изследване на бурните времена в Добруджа през първата половина на 20 век от гледна точка на фолклора като по-широко понятие от народната песен. „ Това е книга за паметта, усещането за история, преживяването на живота, включен в голямата история чрез етническите символи – обредността и обичаите. Тя съчетава песента, паметта и разказите, прегледа върху медиите, пресата и радиото, музикалната индустрия и анализа на добруджанския песенен цикъл „ – разказа Венци Димов.

 

Книгата съдържа 140 архивни единици, от които 135 са песни. Половината от тях се публикуват за първи път. Те са издирени и записвани на терен в Добруджа както от самия автор, така и от много местни краеведи и фолклористи. 



Трудът излиза с клеймото на добричкото издателство „Матадор 74” и с финансовата помощ на община Добрич. На този етап изданието ще се дарява на библиотеки и архиви и няма да се продава. Тепърва ще се търсят възможности за ретиражиране, за да стигне написаното до повече хора, сподели още авторът. 

Венцислав Димов е роден в Добрич през 1963г. Завършил е българска филология и история и международни икономически отношения във Великотърновския университет. От 1993 г. e автор и водещ на "Етно магазин" по Дарик радио. Автор е на първото монографично изследване на чалгата „Етнопопбумът”, София, 2001.

От 2001 г. работи в Института за изследване на изкуствата на БАН, където е доцент, доктор в секция „Етномузикология".

Преподава във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.