Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
41340

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
  • Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
  • Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"

Приключва първият етап от ремонта на централната зона на Добрич. Това съобщи за Дарик Кирчо Апостолов - управител на изпълнителя "Добруджа градска среда" ООД. Лошото време ни пречи да продължим с полагането на клинкерните плочи, но изливането на бетоновата основа е по-напреднало от предвидените срокове. Вече е готово пространството между площадите "Тракийски" и "Свобода" и в момента се работи към градския парк.
Керамичните плочи, с които ще се покрие централната алея, са внос от Португалия, тъй като в България няма подобно производство, каза Апостолов. Ако имаше, съм сигурен, че община Добрич щеше да избере местна продукция, допълни той. Материалът е с размери 24х24 см и дебелина 1.5 см в зоната между "Тракийски" и "Свобода" и 2 см - от "Свобода" до парка. Поставят се нов вид линейни отоци, немско производство, които се състоят се от цели блокчета снаждащи се в мрежа. Висококачествени са, казва Апостолов, и са изчислени така, че да се изтече дъждовната вода и при най-проливния валеж. Гаранцията на плочките е 35 години, а на изпълнителя - 10 години, в които консорциумът, състоящ се от три фирми, се задължава да отстранява появилите се дефекти.

В експертен коментар, архитект Боян Коларов заяви за Дарик Добрич, че не одобрява първоначалния проект за новия облик на "жълтите плочи". Работата по него е изключително непрофесионална, смята той, и не е съобразена с даденостите на терена, като се отнася грубо със съществуващите обекти. Архитектът смята, че зле подбраните керамични настилки са абсолютно неподходящи за облицовка на естрадата до високото тяло и допълва, че в проекта е напълно игнорирана Наредба 4 за достъпна среда. Коларов сподели, че недоумява как възложителите и проектантите са решили да изхвърлят ценни материали като каменни стъпала и плочи от цветарниците и са унищожили стари дървета по централната алея. Той се опасява, че крайният резултат, въпреки добрата работа на изпълнителите, които пазят чистота и се стараят, ще бъде нетраен и не красив. "Проектът вероятно е съобразен с нашата материална бедност, но я афишира до уродлива степен, което вече прилича на интелектуална и духовна бедност. За поколения наред този площад ще внушава че е правен набързо, на принципа "карай, и така става!", казва Коларов.

В двата прикачени файла можете да чуете разговорите с 1. Кирчо Апостолов и 2. Боян Коларов.



Ремонтът се очаква да приключи до края на август. Финансиран е по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност близо 5 млн.лева. Автор на проекта е фирма "Парк-арх.-проект - Димо Петров". Ще бъдат благоустроени 40 дка, от които 29 000 кв.м пешеходна настилка. Ще се направят 11 200 кв.м озеленени площи, четири детски площадки с елементи и за деца с увреждания, рампи за хора в неравностойно положение, ще се поставят 89 енергоспестяващи осветителни тела и 76 пейки. Центърът ще има и 500 метра велотрасе със стойки за колелетата.