За оставка на ръководството на водното дружество, прозрачно управление и качествена услуга настояват протестиращите
Против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и региона и за оставката на ръководството на местното водно дружество се обявиха недоволни добричлии на протестен митинг пред Областна администрация. Десетки протестиращи излязоха по обед в мразовития неделен ден, за да изкажат недоволството си от „некадърното” по думите им управление на ВиК – Добрич. В понеделник, 15 януари, на свое заседание КЕВР ще обсъди предложение за нова цена на водата в Добричка област от 3,28 лв. за кубик.

Според изпълнителният директор на „ВиК – Добрич” АД инж.Тодор Гикински заложеното увеличение е с 4 стотинки за куб. м, като е предложено  плавно увеличение на цената до 2021 г. Увеличението според него като процент е 1,6 и е в пъти по-малко в сравнение с ръста на цените на другите водоснабдителни дружества в страната.
 
„Искаме оставка на ръковдството на ВиК Добрич, защото то не е полезно. Само преди месец управителят на водното дружество обеща цената на водата да не се увеличава, дори да се намали. Месец по-късно предложението за увеличение вече е факт и не е вярно, че е само с 4 ст., а с цели 32 ст. на кубик. Цената на водата е прекалено висока и вдигането дори с 1 ст. е неприемливо за некачествената услуга, която получаваме” - заяви една от протестиращите – Мая Сапожникова.

Недоволството си от управлението на водното дружество сподели и Виолета Якова, според която при 11 кубика потребена вода от семейството й за месец, начислените количества от общия водомер във входа на жилищния й блок са 7 кубика. „В блока зад нас няма водомер за отчитане на общата вода, в къщите наоколо също липсва такъв. Това не е ли дискриминация?” – попита Якова.


„Писна ни от лъжите на сегашния изпълнителен директор на ВиК Добрич. Сред корупционните сделки по време на неговото управление е закупуването ел.двигатели втора употреба, поставени в ПС Приморци, за които се твърди че били нови” – посочи бившият служител на ВиК Христо Цонев. По думите му инж.Гикински не е излиза от кабинета си, за да види реалната ситуация, не познава водопроводната мрежа и ВиК структурата в града и региона.

За да покрепят протеста на добричлии пред Областна администрация дойдоха кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместникът му арх.Боян Коларов.
„Не веднъж съм апелирал МРРБ да обърне внимание на собственото си дружество. Това до ден днешен не се е случило, независимо от проведените разговори. Трябва да се оправи това дружество, да има ред и начин да се спре безразборното разкопаване на улиците и безразборното спиране на водата. Водният цикъл в момента служи за извинение, а ако го нямаше водният цикъл какво щеше да е извинението на ВИК?” – коментира кметът.

В отворено писмо и подписка до МРРБ, КЕВР, Омбудсмана на Републиката, Областния управител на Добрич и Община Добрич, недоволни добричлии настояват за смяна на ръководството на водното дружество, за прозрачно управление на компанията и повишаване на качеството на предлаганата услуга.

Намерението на протестиращите е да се включат в общонационален протест срещу увеличението на цената на водата и проблемите с водоснабдяването в България.