Групата общински съветници от БСП няма да подкрепи приемането на бюджет 2013 на Добрич на предстоящата сесия, насрочена за 26 февруари, съобщи общинският председател на БСП Владимир Калчев. „Позицията ни е категорична и тя е, че не можем да ставаме съучастници в ограбването на добричлии”, обяви Калчев. Той цитира предложените за одобрение от кметския екип цифри, според които финансовата рамка на бюджета е 43 млн. лв., от тях държавното финансиране е 25 млн.лв., собствените приходи – 17 млн.лв., а заемите са 19 млн.лв.

„Заемите превишават приходите, а отново най-голямата грижа на общината е за почистващата фирма. Събираме 3,5 млн.лв., а плащаме 5 млн.лв. за 2012 г.” – подчерта Владимир Калчев. Той определи общественото обсъждане на бюджета като формално и припомни, че от БСП са излезли с две предложения до ПК „Бюджет и финанси” към Общинския съвет. Първото е да бъдат заделени 15 хил.лв. за разкриване на институцията омбудсман в Добрич, а второто - да се отпуснат 20 хил.лв. за поевтиняване на картите за градски транспорт за хората над 65 години.

От Общинския съвет на БСП в Добрич издадоха и специално издание, посветено на бюджета, озаглавено - "Бюджет 2013 - бедност в повече", в което обясняват подробно защо общинските съветници от БСП няма да подкрепят изпълнението на бюджета за 2012г. и проекто-бюджета за 2013г.

 

От БСП ще сезират прокуратурата за извършване на проверка относно качеството на ремонта в централната градска част на Добрич, съобщи още Владимир Калчев. Според червените, получените европейски пари за този ремонт не са използвани така, че да се гарантира неговото качество в дълготраен период и при спазване на технологичните изисквания. На отправено питане към кмета Детелина Николова за качеството на извършения ремонт е било отговорено писмено, че само 120 кв.метра са счупените и подлежащи на смяна плочки в центъра на града, информира общинският лидер на БСП.



От червената централа ще проверяват и получен днес сигнал, че се изравят и се продават за скраб тръби, използвани за пренос на вода от река Дунав до Добруджа. Тръбите били поставени още през 80-те години на миналия век по специален проект „Водоснабдяване на Добричка област от терасите на река Дунав”.