Заради климатичните промени лятото в България започва да става все по-опасно и за някои хора дори нетърпимо. В жегата климатиците са предпочитаната опция за облекчение на тялото ви, но освен да поддържат дома ни прохладен е важно да разберем ефектите, които могат да имат върху здравето ни, пише The Health Site. 

Прекарването на твърде много време около климатика може да причини различни здравословни проблеми и да навреди на вашето здраве.

Тази статия разглежда някои от най-често срещаните проблеми, които един климатик може да причини.

1. Суха или сърбяща кожа

Когато прекарвате твърде много време на слънце, а след това веднага отидете в стая с климатик, това може да изсуши и раздразни кожата ви. Кожата обикновено се възстановява бързо, но сухотата може да продължи по-дълго.


2. Дехидратация

Стаите с климатици е по-вероятно да имат по-високи нива на дехидратация в сравнение с други помещения. Климатиците премахват по-голямата част от влагата от въздуха и може да ви оставят дехидратирани.

3. Респираторни проблеми

Седенето около климатик за дълго време може да доведе до респираторни проблеми като запушване на носа, сухота в гърлото и сухота в очите. Освен това засяга здравето на белите дробове, като причинява възпаление на лигавицата.

4. Астма и алергии

Климатиците, които не се поддържат правилно, могат да предизвикат астматични пристъпи и алергии. Препоръчва се редовно да почиствате филтрите, тъй като предотвратява алергични реакции.

5. Летаргия

Седенето или спането на климатик за по-дълго време може да ви накара да се почувствате мързеливи и мудни. Вместо това проветрявайте помещението, в което сте, особено на работното си място, където седите по-дълго време.

6. Главоболие

Влизането в стая с климатик, след като сме били навън, може да причини внезапно главоболие. Също така климатиците, които не се поддържат правилно, могат да причинят главоболие и мигрена в силни граници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"