Чужденец е задържан за убийството през миналата година на украински гражданин.

Това съобщи на брифинг Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Той уточни, че срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Чужденец е убит в курорта „Св. св. Константин и Елена“

Конов припомни, че прокуратурата ръководи досъдебно производство за убийство на украинец, извършено на 8 юни 2023 година в курорта “Св. св. Константин и Елена“.

По думите му още през юли м.г. са били събрани доказателства за извършителя на убийството, но се е установило, че той е извън България и се намира в държава от ЕС.

"Поради законодателни пречки тогава не беше възможно предаването му на нашите власти, но през декември това стана възможно заради промени в законодателството", обясни Конов.


Чужденецът е задържан на 7 февруари в Германия, а на следващия ден е предаден на българските власти. Заподозреният е на 42 години. След предаването му на българските власти, наблюдаващият делото прокурор е внесъл искане до съда да му бъде взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Първи снимки от мястото на убийството в курорта „Св. св. Константин и Елена“

На 10 май съдът се запозна със събраните до момента доказателства и може да стигне до обосновано предположение, че е чужденецът е съпричастен към престъплението и е налице риск той да се укрие или да извърши друго престъпление, ако е с по-лека мярка за неотклонение.

Конов не коментира мотивите за престъплението, както и националността на задържания. Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Андрей Ангелов допълни, че престъплението не е битово. Няма данни жертвата и обвиняемият да се познават. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Данаил Войков, БТА