Община Бургас и Министерство на труда и социалната политика подписаха договор за „Активиране на младежи от уязвими групи към обучение и заетост на територията на Община Бургас", финансиран от Европейския съюз. Той е насочен към младежи до 29- годишна възраст, които не са ангажирани с обучение, образование или са извън работна заетост през последните минимум 4 месеца, както и не са регистрирани в дирекция "Бюро по труда" през последните 12 месеца.

Това са млади хора, изложени на риск от социално изключване и маргинализация, поради ранно отпадане от образование, демотивирани от наличие на трудности, породени от религиозни и етнически специфики, произхождащи от семейства с нисък социален статус и населяващи сегрегирани квартали на община Бургас. Проектът предвижда обучение на 102 души в професиите: градинар, барман, работник поддръжка на сгради, помощник-възпитател, помощник-готвач и социален асистент.

Определено е след евентуалното успешно обучение на една част от тях да бъде предложена субсидирана заетост в някоя от фирмите-партньори на идеята. След изтичане на срока на тази заетост, работодателят ще реши дали да ги остави на работа. Останалите от 102- та ще бъдат насърчени да продължат образованието си или да отидат на трудовата борса, заявявайки новопридобитите си умения и професионална квалификация, които би трябвало да ги направят конкурентноспособни.