Предизвикателството на ледената кофа, което намери голям брой последователи в интернет преди две години, успя да събере милиони долари, които доведоха до откриването на нов ген, стоящ зад болестта на Лу Гериг, предаде Ройтерс.

Заболяването е известно и като амиотрофична латерална склероза, от която страда и известният британски физик Стивън Хокинг. Предизвикателството се състоеше в това хората да заливат главите си с кофа ледено студена вода и да постнат видео в интернет.

Не е ясно колко души страдат от болестта, станала популярна с „ледената кофа”

Дарените средства бяха събрани за финансирането на изследванията на болестта на Лу Гериг. В кампанията се включиха много знаменитости, сред които Тейлър Суифт, Ким Кардашиян, Елън де Дженерис, Бенедикт Къмбърбач и др. Клипчетата с предизвикателствата от 2014 г. породиха 220 милиона гледания в социалните мрежи.

От Gong.bg: #IceBucketChallenge - Лео Меси, Неймар, Тайгър Уудс...

Събраните средства бяха използвани от американската Фондация за амиотрофична латерална склероза, която финансира най-мащабното изследване в тази област. Благодарение на него беше идентифициран нов ген NEK1, който е свързан със заболяването.



Какво постигна предизвикателството "Кофа с ледена вода"

Проучванията, осъществени от Университетския медицински център в холандския град Утрехт, бяха проведени в 11 страни.

Източник: БТА