Украйна ще се бие до победа срещу проруските сепаратисти, обяви президентът Петро Порошенко, цитиран от Франс прес. Това стана малко след като бунтовниците обявиха, че започват офанзива срещу Мариупол.

По-рано през деня най-малко 30 души по последни данни на общинските власти бяха убити при артилерийски обстрел на стратегическия югоизточен украински пристанищен град на Азовско море. Двете страни в конфликта се обвиниха взаимно за кървавото нападение.

Украинският президент съобщи, че е свикал в неделя извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана с цел предприемане на допълнителни мерки предвид рязкото влошаване на ситуацията в източната част на страната. Порошенко ще прекъсне своето посещение в Саудитска Арабия, където е, за да поднесе съболезнованията си по повод кончината на крал Абдула, и ще се върне в Украйна още днес, предаде ТАСС, цитирайки неговата пресслужба.

Представителят на провъзгласената от бунтовниците Донецка народна република (ДНР) на мирните преговори Денис Пушилин обвини за прекъсването на процеса властите в Киев.



Източник: БТА