Полски военен самолет докара във Варшава телата на още 34 жертви на самолетната катастрофа край руския град Смоленск, в която загина полският президент Лех Качински, сред които са тленните останки на видни полски политици, военни и икономисти, предаде Франс прес.

Ковчезите с телата бяха докарани на военното летище във Варшава. Там те бяха посрещнати с военни почести по време на церемония, на която говори полският премиер Доналд Туск.

Сред докараните тленни останки бяха тези на полския президент, живял в изгнание в Лондон по времето на комунизма Ришард Качоровски, на генерал Тадеуш Буш, командващ полските сухопътни сили, на отец Тадеуш Плоски, епископ в полската армия, и на героинята от епохата на стачките в корабостроителниците в Гданск през 1980 г. Анна Валентинович.

Вчера с друг транспортен самолет във Варшава бяха докарани телата на 30 от жертвите. Досега от 96-те пътници в самолета на Качински бяха идентифицирани 71.



Същевременно полските власти обявиха, че изготвят план за действие за гарантиране на сигурността на десетките лидери, които този уикенд ще пристигнат в Полша за погребението на Качински, предаде Франс прес.

Около 80 самолета, сред които Еър форс уан на президента на САЩ Барак Обама, както и самолетът на руския президент Дмитрий Медведев, се очаква да кацнат на летището Краков-Балице, в южната част на страната.

Самолетите ще започнат да пристигат още в 5 часа сутринта местно време /3 часа по Гринуич/. Най-късните полети ще кацнат в 11,30 часа местно време /9,30 часа по Гринуич/.

Няколко високопоставени гости обаче ще кацнат на летището в близост до Катовице, на около 100 км от Краков.

Засега участието си в траурната церемония са потвърдили освен Обама президентът на Франция Никола Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел, президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой, британският престолонаследник принц Чарлз и кардинал Анджело Содано, който ще представлява папа Бенедикт Шестнайсети, пише БТА.

Белият дом съобщи, че пътуването на президента Обама до Полша едва ли ще бъде поставено под въпрос заради парализирания въздушен трафик над Европа вследствие на изригналия вулкан в Исландия, предаде Франс прес. "Засега програмата за пътуването не е променена, но следим внимателно ситуацията", каза представител на Белия дом.