Преговорите в Кайро в опит за договаряне на прекратяване на огъня в ивицата Газа завършиха без успех, заяви представител на палестинското ислямистко движение, цитиран от Франс прес.

"Срещата с египетския министър на разузнаването приключи, делегацията на "Хамас" ще замине за Доха, за да продължи консултациите" с политическото ръководство на движението, което е базирано в катарската столица, каза за агенцията източникът, пожелал анонимност.

Видим напредък обаче не е постигнат, тъй като ислямистката групировка продължава да поддържа искането си да бъде сложен край на войната в Газа, съобщиха палестински официални източници, цитирани от Ройтерс.

Започнаха преговорите за прекратяване на огъня в Газа с посредничеството на ЦРУ

Палестински представител, близък до посредническите усилия, каза, че делегацията на "Хамас" е пристигнала в Кайро с решимостта да постигне споразумение, "но не на всяка цена". "Сделката трябва да сложи край на войната и да изведе израелските сили от Газа, а Израел все още не се е ангажирал, че е готов да го направи", заяви той пред Ройтерс, като пожела да запази анонимност.


Израел иска сделка, в съответствие с която да бъдат освободени поне част от 130-те заложници, държани от "Хамас". Представител на израелското правителство обаче уточни вчера, че основната позиция на страната е непроменена, заявявайки, че Израел "при никакви обстоятелства" няма да се съгласи на сделка за прекратяване на войната, която води, за да разоръжи и ликвидира "Хамас" завинаги.

Политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания каза, че палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня, което да сложи край на израелската "агресия", да гарантира изтеглянето на Израел от Газа и да постигне сигурна сделка за размяна на заложници.

Блинкън: Единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня е „Хамас“

В изявлението си Хания също така обвини израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за "продължаването на агресията и разширяването на кръга на конфликта, както и за саботирането на усилията, полагани чрез посредници и различни страни".

Малко след това израелският премиер Бенямин Нетаняху втвърди отказа си да се поддаде на исканията на "Хамас" за слагане на край на войната в Газа в замяна на освобождаването на заложниците, като каза днес, че подобно нещо ще остави ислямистката групировка на власт в анклава, което ще представлява заплаха за Израел, предаде Ройтерс.

Нетаняху заяви, че Израел изразява готовност за пауза в боевете в Газа с цел да се осигури освобождаването на заложниците, които все още остават в плен на "Хамас", чийто брой според данни на израелските власти е повече от 130 души.

"Докато Израел демонстрира подобна готовност, "Хамас" остава неотстъпчив в крайните си искания, първото от които е изтеглянето на всички наши войски от ивицата Газа, край на войната и оставяне на "Хамас" на власт", каза израелският премиер и добави: "Израел не може да приеме това."

Израел с нов ръководител на военното разузнаване

"В противен случай "Хамас" ще може да изпълни обещанието си да извършва отново и отново своите масови убийства, изнасилвания и отвличания", аргументира се Нетаняху.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Симеон Томов, Алексей Маргоевски/БТА