Десетима души са ранени, след като мъж нападна с хладно оръжие пътници в автобус в северния германски град Любек в провинция Шлезвиг-Холщайн в петък. Нападателят е задържан.

Използвайки кухненски нож, мъжът е ранил в претъпкания автобус десетима човека, трима от които тежко, каза още говорителката на градската прокуратура Ула Хингст. Петима от ранените са настанени в болница.

Нападателят от Любек живеел от години в града, не е терорист

Според очевидци, цитирани от местното издание "Любекер нахрихтен", автобусът пътувал за близкото селище Травемюнде, когато пътник внезапно хвърлил на земята раница, от която излизал дим. След това извадил нож и нападнал пътниците, съобщи ТАСС.

През май: Нападение с нож в Германия, полицията застреля нападателя (ВИДЕО)

Шофьорът, който също бил атакуван, спрял и отворил вратите, за да могат хората да избягат, написа "Любекер нахрихтен". Нападателят също се опитал да избяга. Той е задържан. 

По думите на говорителката Ула Хингст 34-годишният извършител на атаката е родом от Иран, има германско гражданство и живее в Любек.

Заради нападения с нож: Котбус няма да приема повече бежанци

Засега няма данни, че той е радикализиран и е малко вероятно мотивите му да са били терористични.

Нападателят отказва да говори пред следователите, съобщи Хингст. Към мъжа се подготвят обвинения в опит за умишлен пожар, извършване на опасни наранявания и въоръжено нападение. Очаква се той да бъде изправен пред съда в събота. 

БТА