Британската кралица Елизабет Втора - най-възрастният монарх в света, ще навърши 90 години идния четвъртък, но не показва никакви признаци, че скоро ще се оттегли от сцената, предаде Ройтерс.

Рожденият й ден идва няколко месеца след като тя подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория по продължително царуване - 23 226 дни, и стана най-дълго управлявалият британски монарх. Откакто Елизабет Втора навърши 65 години през 1991 г., британската нация спекулира дали кралицата ще се оттегли в полза на най-големия си син принц Чарлз. Довереници и коментатори обаче уверяват, че няма никакви изгледи тя да се откаже от работата си.

Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх във Великобритания

"Кралицата притежава феноменална енергия", заяви главната редакторка на сп. "Маджести" Ингрид Сиуърд. „Работата я поддържа. Кралицата не иска да почива. Тя иска да прави онова, с което се занимава в момента, и ще продължи да го прави, докато е готова за това".

Родена на 21 април 1926 г. в централен Лондон, Елизабет продължава да е домакин на визити на държавни глави, произнася традиционната годишна реч за откриване на новия парламент и приема на седмична аудиенция премиера. Макар да съкрати едновремешния си график за посещения в чужбина, близки до обкръжението й източници уверяват, че единствено недееспособността би я накарала да се откаже от кралските си задължения. Миналата година тя изпълни 341 официални ангажимента.



Официалната снимка на Елизабет II като най-дълго властвалия британския монарх

"Независимо че навършва 90 години, тя е енергична направляваща сила за семейството си", заяви тази седмица в Индия нейният внук принц Уилям. „Тя е моя баба, но е също шефът".

Бащата на Елизабет почина на относително млада възраст - 56 години, докато майка й Елизабет Боуз-Лайън, наричана още кралицата-майка, доживя до 101-годишна възраст и се появяваше публично почти до смъртта си през 2002 г.

Източник: БТА