Евакуацията на мигрантския лагер "Джунглата" край град Кале ще започне в понеделник сутринта и ще продължи седмица, съобщи френското министерство на вътрешните работи, цитирано от АФП.

Уроци от Джунглата

и още: Момчета били изнасилвани в "Джунглата" край Кале

Лагерът, в който по различни данни живеят между 5700 и 10 000 мигранти, включително непълнолетни без придружител, се появи през пролетта на 2015 г. Част от него бе разрушена през март. Обитателите му ще бъдат разпределени в 450 приемни центъра в страната, където ще получат медицинска помощ и ще могат да подадат молби за убежище, ако още не са го направили, съобщи Ройтерс.

Около 1250 полицаи и жандармеристи ще надзирават операцията, а всеки, който откаже да напусне "Джунглата", е застрашен от арест. Десетки мигранти от импровизирания лагер опитаха през последната година и половина да се прехвърлят с влак през тунела под Ламанша във Великобритания.

Франсоа Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале

През 2003 г. Великобритания и Франция сключиха в Туке споразумение, което позволява на британски служители да извършват паспортни проверки във Франция и обратно, което на практика измества британската граница на френска територия.



Вероятният кандидат за президент и бивш премиер на Франция Ален Жупе заяви, че смята за необходимо граничният контрол и проверки да се извършват не в Кале, а в Южна Англия. По този въпрос британският премиер Тереза Мей заяви, че френското и британското правителство са на мнение, че споразумението от Туке работи и няма планове да бъде изменяно, предаде Ройтерс.

Източник: БТА