Най-голямата американска тютюнева компания "Филип Морис" бе осъдена да плати 300 милиона долара на бивша пушачка, предаде Франс прес. Съд във Флорида постанови това решение, след като уважи иска на 61-годишната жена, която страда от заболяване на дихателните пътища. Това е най-голямата глоба, налагана на тютюнева компания в южния американски щат, отбелязва АФП.

"Филип Морис", собственост на "Алтриа груп", ще трябва да плати на Синди Ногъл 56,6 милиона долара за медицински разходи и 244 милиона долара за професионална грешка. Съдът постанови, че вината на жената е 10%, защото е започнала да пуши.

Синди Ногъл страда от емфизема, придвижва се с инвалидна количка и има постоянна нужда от дихателен апарат. Тя спряла да пуши през 1993 г., след като била пристрастена към цигарите в продължение на 25 години.

Синди призна своята грешка пред журито, заяви нейният адвокат Робърт Кели, но "Филип Морис" отказа да признае каквато и да била отговорност. Според Кели производителите на цигари се опитват да скрият истината за своите продукти от дълго време, но истината е известна.



"Филип Морис" посочи в комюнике, че ще проучи наложената глоба, която определи като прекомерна, допълва БТА.

През март компанията бе осъдена да плати 145 милиона долара обезщетение на вдовицата на пушач след 10-годишна съдебна битка и три заседания на Върховния съд на САЩ, отбелязва Франс прес.