Белгийският премиер Шарл Мишел обеща да направи всичко, за да установи кой е отговорен за кървавите нападения срещу летището и метрото в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

В словото си на национална възпоменателна церемония Шарл Мишел заяви, че нападенията срещу столицата на ЕС са били насочени срещу "свободата на ежедневния живот" и срещу "свободата, върху която е изграден европейският проект".

"Нашата страна и нашият народ бяха ударени право в сърцето", заяви белгийският премиер пред сградата на Парламента. Той говори за "децата, които са загубили бащите си, които са загубили майките си" при нападенията, в които загинаха най-малко 31 души. Отговорността за тях беше поета от "Ислямска държава".

Самоубийствени атентати взеха десетки жертви в Брюксел: всичко по темата

"Виковете от страх и болка, писъците на сирените, апокалиптичните картини ще останат" в паметта на хората, добави Шарл Мишел - също като при последните нападения в Париж, Мали, Тунис и Турция.



По-рано премиерът отхвърли оставките на министрите на правосъдието и вътрешните работи Коен Генс и Ян Ямбон, припомня ДПА. Той заяви, че неговото правителство е готово да изясни случая и да работи с парламента. Водещи белгийски политици призоваха за парламентарно разследване на атентатите в Брюксел, след като стана известно, че турските власти са подали сигнал за един от терористите.

Турция уведомила Белгия, че Брахим Бакрауи е наемник на джихадистите

"Ролята на парламента е не само да създава закони, а и да контролира. Трябва да изпълняваме изцяло тази роля в случая с тероризма, като създадем комитет за разследване", написаха в Туитър лидерите на трите фламандски партии в управляващата коалиция - Християндемократи и фламандци (ХФ), Открити фламандски либерали и демократи (ОФЛД) и Нов фламандски алианс (НФА).

По-рано опозицията призова да се изясни защо заподозреният за атентатите в Брюксел Брахим Бакрауи не е бил лишен от свобода след депортирането си от Турция миналата година. Турският президент Реджеп Ердоган заяви вчера, че един от заподозрените за нападенията в Брюксел е бил задържан в неговата страна, близо до границата със Сирия. Въпреки предупреждението, че той е чуждестранен терорист, Белгия го освободила, защото не могла да открие, че е свързан с тероризма.

Салах Абдеслам твърди, че не знаел за планираните атентати в Брюксел

Белгийският министър на правосъдието Коен Генс заяви, че Бакрауи не е бил върнат в Белгия, а изпратен в Холандия. Освен това той бил известен само като престъпник, но нямало данни за негови връзки с терористични организации. Според агенция "Белга" Бакрауи бил изпратен в затвора за 10 години, от които излежал почти половината, за нападение срещу обменно бюро и за стрелба срещу полицаи с автомат "Калашников".

Холандското министерство на правосъдието заяви, че проверява информацията, че Бакрауи е бил върнат в Холандия.

Източник: БТА