Църква, датирана около 1470 година, са открили при разкопки учени на територията на държавата Кабо Верде, на 500 км на запад от бреговете на Африка. Това вероятно е най-старата европейска сграда в тропиците, предава сайтът Artprice.

Тя е била построена на остров Сантяго в града Сидади - първата местна столица на португалците, които са играли ключова роля в търговията с роби и прекарването на чернокожи от западна Африка на плантациите в Бразилия и западна Индия.

Археолози от университета в Кембридж под ръководството на Кристофър Еванс и Мери Серънсън са открили фундамента на църквата Nossa Senhora de Conceicao с дължина 12 м, издигната от местен вид камък.

Откриха останки от кораб от експедицията на Вашку да Гама

Около 1500 година старата църква е заменена с по-голям храм. Разкопките на това, което е останало от по-късния храм, вече са приключени. Сред главните находки са образци на керамични плочки, а също така бели, сини и жълти плочки от XVII век, донесени от Лисабон, много парчета от португалски фаянс от XVI век, немски каменни изделия, китайски порцелан и западноафрикански глинени саксии.



Тайните китайски пирамиди (ВИДEО)

Под пода на църквата са погребани около 1000 души, благодарение, на които учените получили информация за тогавашното население на острова. Част от него са европейци, а друга приели християнството чужди народи. Едно от многото имена на надгробните плочи принадлежи и на известния търговец на роби Фернандо Фиеля де Луго.