Откриха останки от кораб от експедицията на Вашку да Гама
Откриха останки от кораб от експедицията на Вашку да Гама / Thinkstock/Getty Images

Археолози откриха край Оман останки от кораба "Есмералда" на Вашку да Гама, потънал по време на буря в Индийския океан през 1503 г., съобщи Асошиейтед прес.

"Есмералда" е един от двата потънали кораба от втората експедиция на Вашку да Гама до Индия. Негов капитан е бил чичото на мореплавателя Висенте Содре.

След три години изследвания археолозите, сред които са специалисти от университета Борнмът и оманското министерство на културата, обявиха, че са открили не само мястото, където е потънал корабът, но и много артефакти, редки монети и досега неизвестна астролабия - уред за измерване на положението на звездите.

Христофор Колумб не е донесъл сифилиса от Новия свят

"Най-значима е възрастта на находката", каза Дейвид Мърнс от компанията, която ръководи експедицията. Корабът е от много ранен период, когато няколко европейски държави се надпреварват да открият нов път на изток.

"Това е най-ранният открит кораб от този период", каза той.

Корабът потъва в плитчините край брега на сегашния омански остров Ал Халания и затова от него е останало много малко. От пясъка обаче са извадени хиляди артефакти, сред тях - и рядка сребърна монета, която помага за датиране на находката.

Източник: БТА