Христофор Колумб не е донесъл сифилиса от Новия свят
Христофор Колумб не е донесъл сифилиса от Новия свят / ThinkStock/Getty Images

Христофор Колумб не е донесъл сифилиса от Новия свят - до този извод са стигнали австрийски учени от Медицинския университет на Виена, открили следи от болестта в зъбите и скелета на средновековен жител на Австрия. Той е починал от болестта в началото на ХIV век, предаде РИА "Новости", като се позова на статия в сп. Anthropologischer Anzeiger.

Европа на практика не е познавала сифилиса до откриването на Америка в края на ХV век и до началото на епохата на Великите географски открития. По тази причина много историци смятат, че генуезкият мореплавател е "донесъл" от Новия свят болестта заедно с доматите, тютюна и златото. Привържениците на тази теория са на мнение, че много от моряците на Колумб са имали полови контакти с жителите на Хаити, от които са се заразили. След това те са пренесли сифилиса в Европа, а той се е разпространил по целия континент, предизвиквайки първата световна епидемия от венерически болести.

Австрийски антрополози под ръководството на Фабиан Канц от Медицинския университет на Виена за пореден път показаха, че това на практика не е така, изучавайки останките на хора, живели в Свещената Римска империя през доколумбовата епоха. Като цяло учените са изследвали 9000 скелета, докато не се натъкнали на необичайните тленни останки на юноша или дете.

Бледата спирохета, причинител на сифилиса, прониква в костите и другите твърди части на тялото на последните етапи от развитието на болестта и предизвиква в тях характерни деформации, както и други изменения в структурата, които еднозначно се асоциират със сифилиса. Нещо повече, тези изменения се предават от майката на детето, оставяйки характерни изменения в структурата на растящите зъби на децата, които спирохетата заразява в утробата.

Канц твърди, че неговият екип е открил в град Санкт Пьолтен, провинция Долна Австрия, останки на дете, чиито зъби са били превърнати в своеобразни двузъби "вилици" и "пили" от сифилиса. Радиовъглероден анализ е показал, че то е живяло на територията на Долна Австрия приблизително през 1320 година, повече от век преди Колумб да се отправи към Новия свят. Според антрополозите тези зъби са първото еднозначно и неоспоримо свидетелство, че сифилисът е присъствал в Европа преди откриването на Новия свят и епохата на Великите географски открития.

Учените подчертават, че сифилисът е единствената болест от този род, която се предава от майка на дете. А това изключва възможността следите да са оставени от други спирохети.

Подобни свидетелства за "европейския" произход на болестта са показвани и преди. През 2010 година британски археолози откриха едновременно 7 скелета на жители на Лондон, чиито кости и зъби са деформирани по аналогичен начин. Находката на групата на Канц сега е поредното потвърждение, че легендата за връзката между Колумб и сифилиса е само мит.

Източник: БТА