Британският социолог Алекс Уилямс препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска наистина да пребори отрицателните фактори от глобалното затопляне на климата, пише в. "Метро".

Стойте прави в офиса поне два часа в работно време

Уилямс от лондонския Сити юнивърсити е на мнение, че тази мярка добре ще се възприеме от трудовите колективи, които ще се сдобият с още един почивен ден. От друга страна намаленото производство ще снижи емисиите на парникови газове.

Четиридневната работна седмица вече била изпробвана в щата Юта в САЩ и дала много добри резултати. През 2007 г. държавните чиновници работели от понеделник до четвъртък с удължен работен ден. За сметка на това почивали в петък, събота и неделя.

Шефът предпочита "войниците", надушва "актьорите" отдалече
 


През първите десет месеца от експеримента щатът спестил 1,36 млн. британски лири от енергийни разходи за климатици, осветление и ползване на електричество. Ако към тях бъдат добавени и спестените газови емисии от транспортните средства, щата Юта е намалил с 12 000 тона годишно вредното си диоксидно замърсяване.


В крайна сметка обаче щатът Юта загърбил начинанието през 2011 г., тъй като гражданите се оплакали, че не могат да получат обслужване от държавните служители през петъците.
БТА