Стойте прави в офиса поне два часа в работно време
Стойте прави в офиса поне два часа в работно време / ThinkStock/Getty Images

Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват, че хората трябва да стоят минимум два часа дневно "на крак", за да се преборят с националната епидемия от болки в гърба, пише в. "Дейли експрес". Авторите му от backpainhelp.com отбелязват, че милиони хора прекарват твърде дълго време в седнало положение, което води до редица здравословни проблеми.

Ставайте редовно от бюрото в офиса или дивана вкъщи

Данните от проучването разкриват, че около седем милиона души във Великобритания прекарват в седнало положение девет часа дневно. Заседналият начин на живот в частност засяга най-сериозно офис служителите, въпреки съзнанието, че той води до проблеми с гърба и други рискове за здравето като диабет, остеопороза, тревожност и депресия. Проучването, обхванало 2000 души, показва, че 21 процента от хората прекарват в седнало положение между седем и осем часа дневно, 32 процента - между пет и шест часа дневно, 26 процента - между три и четири часа дневно, и само 7 процента - под два часа на ден.

За да сте здрави, стойте прави

Средното количество време, което хората прекарват седнали, е пет часа и 34 минути.

Авторите на проучването отбелязват, че подобни резултатите се отчитат, въпреки лекарските съвети хората да стоят повече време в изправено положение и да се движат.

Според новите препоръки, публикувани в сп. "British Journal of Sports Medicine", служителите в офис трябва да прекарват "на крак" минимум два часа дневно в работно време.

Новото проучване разкрива също, че заседналият начин на живот допринася за епидемия от заболявания на гърба и отсъствия от работа.

Стоенето забавя стареенето

"Отсъствията от работа, свързани с болки в гърба, отдавна са проблем. Търси ли се обаче причината? Осъзнават ли работодателите, че в един от всеки три случая проблемът се корени в самата работа. Над една трета от анкетираните споделят, че искат работодателите им да взимат мерки, за да се подобри гръбначното здраве на служителите", казва говорителят на backpainhelp.com Марк Кричли.

Проучването разкрива, че според 38 процента от хората във Великобритания работата им е причина за болки в шията или гърба. Други 35 процента от служителите са на мнение, че работодателите им трябва да взимат мерки за предотвратяване на тези проблеми.

Според официални данни около три милиона работни дни са пропуснати за периода 2014/2015 заради проблеми с гърба.

Доколко сме „залепнали на столовете" в офиса?

И докато по традиция най-често от болки в гърба страдат хората, заети с ръчен труд, резултатите от настоящото проучване показват, че се увеличава броят на страдащите от подобни проблеми и сред служителите на бюро. Близо една трета от тях се оплакват, че работата им е свързана с лоша стойка и болки в гърба.

За представителите и на двата пола болките в гърба се отразяват и върху емоционалното състояние. Една трета от хората стават избухливи, когато имат болезнено усещане. Приблизително същият процент се чувстват стресирани, когато са измъчвани от болежки. Около 45 процента от анкетираните лица се оплакват, че колегите не взимат страданията им насериозно, тъй като болките не могат да се видят.

Източник: БТА