Прогнозата на Минчо Празников
31799

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Прогнозата на Минчо Празников
  • Прогнозата на Минчо Празников

След като днес преди обяд е слънчево и топло, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, а в Източна България е възможно да превали, от утре започва подобрение на времето. Валежите спират, а температурите ще се повишават. В петък и събота дори ни чака много горещо време с максимални температури между 35 и 40 градуса. Такава прогноза направи синоптикът Минчо Празников, който бе специален гост на сутрешния блок на Дарик „Витамин", който се излъчва по БНТ.  За работата си преди години в БНТ си спомня, че е бил първият, който е излязъл в ефир да представи прогнозата за времето - на 14 април 1998 година. „Човек винаги има смущение пред екрана. Тогава нямаше аутокю, всичко се говореше на прима виста. Но ние бяхме професионалисти и мисля, че се справяхме добре", спомня си Празников. Ето какво още каза той пред Михаил Дюзев:

Сега има една тенденция: шоу моменти в синоптичната прогноза. Тя е едно от най-гледаните неща в телевизията. Млади, симпатични момичета се избират да представят прогнозата.

Смятам, че няма нищо лошо, понеже самите прогнози се изготвят от професионалисти. Как ще се представи - дали ще бъде от синоптик или не, няма толкова значение. Хубаво е презентаторите да бъдат атрактивни. трябва да познават географията, не може вятърът да е от североизток, а да сочат Сандански или да търсят Скандинавския полуостров в Средиземноморието. Трябва да бъдат запознати и мисля, че при кастингите тези неща се вземат под внимание.

Даже ако не се лъжа момичетата, които представят синоптичната прогноза, са завършили специалности като география, физика, освен че изглеждат добре.



Просто съчетават всичко положително.

Много хора, като разбраха, че ще ни гостувате, ви желаят много здраве и много успехи. Всички ви помнят с прекрасни чувства от ефира на националната телевизия. Хората питат с какво се занимавате. Продължавате ли да правите прогнози?

Продължавам, в ТВ7. Има разлика от преди десет години и сега.

Трудно ли се работи с тези технологии сега. Картата се прожектира на едно място, пък вие сте на друг фон.

По-трудно е. В БНТ преди 10 години беше лесно. Нямаше карта. Ние правехме опити. Отначало географски карти. После ме караха да рисувам облаци, слънца. Аз, казвам, не съм Климент Денчев. Той рисуваше и приказваше. Правихме този опит, но бе безуспешен и накрая се уверихме, че без карти ще бъде по-добре.

Вчера бях на едно много красиво място, в Западните Родопи, от склоновете на Западните Родопи се вижда Пирин, поречието на Места. Отседнах при моя приятел Юли Кръчмаря. Той каза: „Питай Минчо дали си  спомня за една скрита камера, която му направиха преди време". На един конгрес на алтернативни синоптични прогнози, на който са ви канили.

Това беше един майтап, който аз не приех като такъв. Много се ядосах. Бях дежурен и виждам, че в Москва температурата е минус 20 градуса. Отивам след един час и там един от тези набедени синоптици. Той мери с някакви магнити и казва: „Температурата е нула градуса". „Как ще е нула градуса. Аз идвам от станцията, минус 20 градуса беше", казвам. Обаждам се на една колежка, но тя е подготвена и казва, че е нула градуса. Тя играе партия с тях. Аз бях длъжен да й се доверя. Това ме вбеси. Даже не говорех десет дни с колегите. Такъв номер никой не ми е погаждал. Всичко в кръга на шегата. Искат да ми дават после златна рибка, това-онова. Не искам рибка, не искам нищо. Влади Априлов беше тогава главният инициатор. Подготвил нашите хора и те като шарани са се хванали и аз като изкупителна жертва.

По повод орязването на бюджета на БАН и в частност на Националния институт по метеорология и хидрология за това, че едва ли не щяло да се върне народното гадателство на времето. Има ли нещо вярно? Може ли да се разчита на старите, препатили хора...

Не, това са шеги без основание. Никога не може да се върне. Трябва да се върнем в турското робство. Тогава се е гадаело. Ако вечер слънцето залязва в червено - тогава на другия ден ще има вятър. Когато мухите летят ниско, когато мравките излизат, когато жабите крякат и така... Това е изключено, това не може да се върне.

Това в рамките на шегата. Коментираше се, че се орязват парите на българските метеоролози и те няма да могат да дават 24-часова прогноза, ще трябва да намалят прогнозите и така нататък.

Излязъл съм от тази система преди десет години.

Но сте наясно как функционира системата.

Без дотации Институтът по метеорология и хидрология просто не може да съществува. Защото те са десет синоптици, но има много технически състав. Има 40 синоптични станции в България, където има по пет-шест души на щат. Те дават дежурства, през три часа всички елементи - температури, налягане, влага валежи и така нататък. Това без дотации не може. А мисля, че доброволци да работят безплатно няма да се намерят.

Някои хора ще кажат, че сега сме във века на сателити, компютърни технологии и така, често виждам в интернет, че се взема от еди- кой си сателит синоптичната прогноза.

Комуникациите са на много високо ниво. Вземат се и радио-локационни сведения, и спътникова информация, но без синоптик на масата не може да се даде прогноза.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.