Ангел Найденов за Сирия
66191

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ангел Найденов за Сирия
  • Ангел Найденов за Сирия

Силно се надявам, че няма да има нужда България да изгражда палаткови лагери за бежанци от Сирия, каза в Димитровград военният министър Ангел Найденов. Министър Найденов бе гост на града по повод 66-я му рожден ден. Ангел Найденов бе кмет на Димитровград от 1991 до1994 г.

Военният министър подчерта, че до 10 дни трябва да приключи разпоредената от него проверка на всички военни имоти, в близост до южната граница, за възможностите в тях да бъдат настанени бежанци, като за целта в Хасково ще бъде създаден оперативен щаб.

„Дал съм 10-дневен срок, в който трябва да бъде направен пълен преглед и съответно оценка на състоянието, включително и предложения за необходимите финансови средства. Очевидно това трябва да бъдат целеви средства от бюджета на страната. Това е първото направление, по което се очакват средства, но също така се очакват средства и от международните организации, включително и подпомагане по линия на Международния Червен кръст" .

Найденов добави, че правят оценка и много му се иска да не стига до този брой на бежанци, който експертите смятат, че е възможен. Той е в границите на 6000-10 000 човека: „Очевидно това представлява един сериозен натиск върху страната ни, което означава да засилим и мерките за контрол на границата. Това включва и разговори с Турция и Гърция, на чиято територия се намират стотици хиляди бежанци. Силно се надявам, че няма да има нужда България да изгражда палаткови лагери. Посещавал съм палаткови лагери с бежанци - гледката е покъртителна. Не бива да се изключва затваряне на граница, но си давам сметка, че всеки един, който вижда драмата на хората в Сирия, едва ли ще подходи с лека ръка към подобно решение".