Върховният съд окончателно осъди двамата машинисти за катастрофата в Хитрино. Това съобщи един от адвокатите по делото Николай Димитров.

Димитър Махнев получава 15 години затвор, а Радослав Петков 10 години лишаване от свобода.

Според обвинителния акт при управление на товарен влак, двамата са нарушили правилата за движение. Композицията е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч. Прокуратурата твърди, че двамата не са изпълнили указанията на предупредителния семафор, който обозначавал скорост от 40 км/ч. Така се стигнало до дерайлирането на влака, а от удара на цистерните изтичане на газ, след което и взрив.

Според съда двамата по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, с тежки телесни повреди са четирима, а други 10 души са със средни телесни повреди.


Двамата са лишени от право да управляват железопътен състав за определен период от време.

Припомняме, че рано сутринта на 10 декември 2016 г. товарна влакова композиция, която минава през село Хитрино, излезе от релсите и след теча на пропилен, избухна мощен взрив. Живота си загубиха 7 души, а над 30 бяха ранени. Експлозията унищожи голяма част от къщите в Хитрино. Днес домовете и обществената инфраструктура вече са възстановени, но споменът за трагедията още е жив.

Димитър Абрашев, БТА