Столична община събира незаконно записи от видеонаблюдение
44578

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Столична община събира незаконно записи от видеонаблюдение
  • Столична община събира незаконно записи от видеонаблюдение

Столична община събира незаконно записи от видеокамерите в детски градини, училища, подлези и паркове. Администрацията няма вписан регистър в Комисията за защита на личните данни, в който да посочи с каква цел и по какви правила събира този видеоархив. Това показва справка на комисията, поискана от Дарик. По думите на председателя на комисията Венета Шопова общината е извършила нарушение и може да бъде глобена до 10 000 лева.

Според данни на Столична община близо половината - малко над 130 заведения - детските градини и училищата в София са оборудвани с видеоконтрол. През септември седем парка ще бъдат оборудвани с такива системи. Амбицията на общината е до две години всички учебни заведения да бъдат охранявани с камери и също такива съоръжения да бъдат монтирани в крайните столични райони като „Кремиковци" и „Нови Искър".

„Правят се записи. Ние имаме центрове за видеонаблюдение, както в СДВР, така и в Столична община (СО). Дори сме направили допълнително възлагане, ще се увеличи капацитетът във връзка с доизграждане на системата за видеонаблюдение, капацитетът за записване. Съобразно различните ситуации информацията се записва и се съхранява от 30 до 45 дни. За училищата и детските градини, където има видеонаблюдение, системата е изградена така, че има и локална система, която си е пълен комплект, там има и записвачки. Отделно за по-голяма сигурност правим записи, дублираме в центровете за видеонаблюдение" - това са думи на заместник-кмета на София, който отговаря за сигурността, Иван Сотиров.

Системата за сигурност на Столична община се развива от 2007 година. И докато СО развива видеонаблюданието, се оказва, че записва незаконно. Преди две години Комисията за защита на личните данни излезе с решение, с което задължава всички институции, съхраняващи записи от видеоконтрол, да уведомят комисията, че поддържат такива регистри с информация. След като изискването съществува вече две години Столична община все още няма такава регистрация.



Венета Шопова, председател на комисията: „В конкретния случай може да се говори за нарушения на Закона за защита на личните данни, от гледна точка на това, че СО се е заявила при нас като администратор на лични данни и е посочила над 20 регистъра, в които тя обработва лични данни. Но специално регистър „Видеонаблюдения" под каквато и да е форма и с каквато и да е цел при нас не е заявяван. Искам да отбележа също, че в момента върви проверка на Комисията за защита на личните данни, точно в СО и нейните поделения. По време на проверката също не е отбелязано, че са актуализирали или заявили такъв нов регистър и затова специално в тази част ще бъдем по-бдителни при извършваната проверка от нашите експерти".

Освен, че не е обявила регистър с видеозаписи в Комисията за защита на личните данни Столична община е извършила и още едно нарушение, като предава дискове със записи на Столичната дирекция на полицията. От известно време двете институции дори използват общи камери и оптични кабели. „Предаване включително на информация или на записи на трети страни, след като не е обявено при нас и след като не знаем под каква форма, в какви срокове се съхраняват тези записи и най-вече на какво правно основание се предават на трето лице, това също е в нарушение на Закона за личните данни", каза Шопова.

Заместник-кметът по сигурността Иван Сотиров обаче увери, че общината спазва всички правила за съхранение на информация. Според него изискването за регистър е „бюрократична подробност": „Тези данни по принцип са защитени, защото те са на разположение на институции, които работят с лични данни на гражданите. Системата е изключително защитена. Дори когато от полицията ни изискват, ние поради това да няма теч на информация или да не се вкарат вируси в системата, въпреки че при последното възлагане сме говорили да бъдат вкарани допълнителни защити, антивирусни програми, всичко се предава по много надежден начин между общината и полицията. Самите лица, които работят с тази информация, са специално оторизирани да работят с тези лични данни и носят отговорност, така че нямаме никакви колизии със закона, още повече, че видеонаблюдението се извършва само на публични места, на открити пространства, освен това стриктно се спазва законът там, където има изградено видеонаблюдение, изрично се слага табела, че зоната има 24-часово видеонаблюдение. Знаете, че на много места в света видеонаблюдението на публични пространства се качва и в интернет".

Венета Шопова: „Не е конкретно за Столична община. Както от практиката на комисията на всички европейски надзорни органи в тази област, това е задължение на всички администратори, които използват видеонаблюдение, било в хода на своята дейност или за охранителна цел, разбира се, всеки е свободен да извършва или не видеонаблюдение, стига това да е регламентирано и да има цел, но в конкретния случай всички знаем, че такова видеонаблюдение се извършва, то даже се афишира и не с лоша цел, особено що се касае до общинските училища, детски заведения и т.н., но и СО трябва да се съобрази с реалностите и това, което са направили дори и много по-малки администратори на лични данни, а именно да уведомят комисията за извършването на това видеонаблюдение, за целта на същото, за това кой и как има достъп до тези файлове и разбира се, за какъв период се съхраняват и как се унищожават тези записи".

Според адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информацията" Столична община е проявила правен нихилизъм, като не е спазила законодателството:
„Първо трябва да е ясно, че видеонаблюдението представлява способ за събиране на лични данни. Проблемът с видеонаблюдението е проблем в цяла Европа. Съществуват становища на надзорния орган по приложението на директивата „Защита на личните данни" на ЕС, които са още от началото на десетилетието и които изрично изискват да се обърне внимание на видеонаблюдението. В България през 2009 г. Комисията за защита на личните данни излезе със специално становище, че трябва да се създаде регистър „Видеонаблюдение" от тези институции и организации, които извършват такова видеонаблюдение. Конкретният повод беше видеонаблюдението, което започнаха да извършват три институции, една от които е именно Столична община. Аз намирам, че е скандално две години по-късно, след като други институции като МВР, което също тогава беше един от поводите да се излезе с това становище, то се регистрира като администратор на лични данни, регистрира регистър „Видеонаблюдение". Скандално е община като СО да не се регистрира в същия момент, защото в държавната машина, ако по-дребният в йерархията си позволява да избягва закона и да не го спазва, то какво остава за тези, които са по-високо в йерархията. Това според мен е недопустима проява на правен нихилизъм, нарушение и се нарушава не само българското законодателство, но и европейското законодателство, което по начало, ако не се вземат мерки би могло да доведе до поставяне на въпроса на европейско ниво".

Столична община може да бъде глобена до 10 000 лева от Комисията за защита на личните данни, обясни Венета Шопова. Дебатът за сигурността и свободата няма да започне и да свърши с камерите на една общинска администрация. Редно е обаче институциите, които се грижат за сигурността на гражданите, да спазва и правилата, които самите те създават. Защото в бъдеще линията между сигурността и личната свобода може да се окаже изтрита.