След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет
76062

Your browser doesn’t support HTML5 audio

След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Валери Симеонов, Патриотичен фронт
  • След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет
  • Валери Симеонов, Патриотичен фронт

Налице е съгласие да се сформира правителство. Това заяви Томислав Дончев, след приключване на срещата между представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В началото на разговорите се включиха и Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ, но двамата напуснаха консултациите по-рано тази вечер.

„След няколко часа финални преговори общият текст на програмна декларация, който съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили, тези, които ще формират коалиция, е налице. След изключително тежки преговори и разговори, мога да кажа, че имаме дозата съгласие, с която се предполага, че утре сутринта, когато официалният текст бъде публикуван, тя има потенциал да бъде подкрепена от три, а може би и четири политически сили. Което вече означава необходимият парламентарен ресурс да имаме стабилно работещо правителство”, заяви Дончев.

Той обясни, че предстои тази нощ документът да бъде окончателно редактиран, а утре медиите ще разполагат с него. „Това не е работа по технологията „най-малкото общо кратно”. Опитали сме се да намерим необходимия, разумен компромис, водени от отговорността и ангажимента да имаме работеща конструкция”, подчерта Дончев.

Налице е достатъчно съгласие - както, за да се сформира правителство, така и това правителство да има програма и мнозинство, за да бъде тя приложена, коментира от своя страна Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок.



Очаква се утре до обяд от АБВ да заявят позицията си дали ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, но в коалиция с Реформаторите и със сигурна подкрепа в пленарната зала на Патриотите. От Патриотичния фронт пък казаха цената, на която осигуряват подкрепата - няколко ключови за тях промени в Избирателния кодекс плюс замразяване и намаляване на цената на тока.

„Тази нова и уникална форма на договаряне дава свои резултати, които са свързани само със съставянето на програмния документ. Ще бъде много по-доволен, ако след година се поздравим с резултати. Изразявам оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над партийните, резултат със сигурност ще има”, добави лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.