След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет
След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет
76062
След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет
Валери Симеонов, Патриотичен фронт
  • След дълги преговори ГЕРБ успя да договори кабинет
  • Валери Симеонов, Патриотичен фронт

Налице е съгласие да се сформира правителство. Това заяви Томислав Дончев, след приключване на срещата между представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В началото на разговорите се включиха и Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ, но двамата напуснаха консултациите по-рано тази вечер.

„След няколко часа финални преговори общият текст на програмна декларация, който съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили, тези, които ще формират коалиция, е налице. След изключително тежки преговори и разговори, мога да кажа, че имаме дозата съгласие, с която се предполага, че утре сутринта, когато официалният текст бъде публикуван, тя има потенциал да бъде подкрепена от три, а може би и четири политически сили. Което вече означава необходимият парламентарен ресурс да имаме стабилно работещо правителство”, заяви Дончев.

Той обясни, че предстои тази нощ документът да бъде окончателно редактиран, а утре медиите ще разполагат с него. „Това не е работа по технологията „най-малкото общо кратно”. Опитали сме се да намерим необходимия, разумен компромис, водени от отговорността и ангажимента да имаме работеща конструкция”, подчерта Дончев.

Налице е достатъчно съгласие - както, за да се сформира правителство, така и това правителство да има програма и мнозинство, за да бъде тя приложена, коментира от своя страна Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок.

Очаква се утре до обяд от АБВ да заявят позицията си дали ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, но в коалиция с Реформаторите и със сигурна подкрепа в пленарната зала на Патриотите. От Патриотичния фронт пък казаха цената, на която осигуряват подкрепата - няколко ключови за тях промени в Избирателния кодекс плюс замразяване и намаляване на цената на тока.

„Тази нова и уникална форма на договаряне дава свои резултати, които са свързани само със съставянето на програмния документ. Ще бъде много по-доволен, ако след година се поздравим с резултати. Изразявам оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над партийните, резултат със сигурност ще има”, добави лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.