Радан Кънев: Не преяждаме с власт
78557

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Радан Кънев: Не преяждаме с власт
  • Радан Кънев: Не преяждаме с власт

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отрече обвиненията, че Реформаторският блок преяжда с власт.

БСП обвини военни министър за безпринципни уволнения и назначения

Поредната критика дойде по-рано от БСП. Ангел Найденов обвини военния министър от квотата на РБ Николай Ненчев, че е направил скандални назначения в оръжейния завод „Терем".

„Познайте защо е този политически вой. Защото са разбрали, че ще има одити", отвърна Кънев.

„Видях, че в някои медии през вчерашния ден имаше по 4-5 заглавия, свързани с Реформаторския блок. Не ме учудва това, защото ние започваме разследване какво е вършено преди нас, разследване от органи, в които ние нямаме влияние, така че там не може да става дума за нищо, свързано с политиката. Нашата цел е да се изчисти теренът - да влезе Сметна палата, да влезе Агенция за финансов контрол, да влезе прокуратурата, ако се констатират сериозни нарушения. Държавата трябва да се изчисти. Много е важно да се изчисти администрацията чрез промяна на законодателството. Ние подготвяме такава, която да вдигне много високо летвата на конкурсните назначения, да няма повече назначения без конкурси", подчерта Радан Кънев.



Той обаче не защити новия състав на КЗП, който беше назначен без конкурс.

Димитър Маргаритов Йотов, който оглави комисията, е съпруг на Мария Карабельова-Маргаритова. Тя пък е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева и бивш парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в тройната коалиция Даниел Вълчев.

„По закон тази комисия се назначава с постановление на Министерски съвет. Това си е решение на МС, трудно ми е да го коментирам, не съм участвал в обсъждането. От експертна гледна точка смятам, че съставът е рисков. Това е изключително специализиран професионален орган. Не съм сигурен, че така предложените хора имат капацитета, дай Боже да не съм прав", заяви Кънев.