Първанов: Нищо по-естествено от това ГЕРБ да иска зануляване на субсидията за партиите
91184

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Първанов: Нищо по-естествено от това ГЕРБ да иска зануляване на субсидията за партиите
  • Първанов: Нищо по-естествено от това ГЕРБ да иска зануляване на субсидията за партиите

Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че не вижда морален потенциал в 43-тото Народно събрание да одобри промените, свързани с вота от референдума от 6-ти ноември. Повод за думите му станаха заявките на ГЕРБ и БСП, че ще подкрепят намаляването на партийните субсидии, въвеждането на мажоритарен избор и на задължително гласуване.

От АБВ отново се обявиха за провеждане на референдум за нова Конституция, включително и промяна на държавното устройство в президентска република.

Бойко Борисов подаде оставка

Георги Първанов се усъмни в моралната легитимност на парламента да направи промени, които ще обърнат цялата политическа система. "Има ли такава легитимност? Ако има такава легитимност, защо не направи голямата проверка и да формира кабинет", попита Първанов.

НС ще гласува оставката на кабинета "Борисов 2" на 16 ноември

Според АБВ разумното решение на въпроса с партийните субсидии е тройното им намаляване, но не и предлаганото понижение до 1 лев за получен действителен глас.



"Нищо по-естествено от това ГЕРБ да иска зануляване на държаната субсидия. След като си бил толкова време във властта, натрупал си достатъчно подкожни тлъстини - извинявам се за израза - зануляваш и приключваш другите партии", каза Първанов.

ГЕРБ внася проект на решение в подкрепа на въпросите от референдума

АБВ няма да участва в нови комбинации в този парламент, заяви Георги Първанов. "Нещо повече, аз смятам, че при така създадените отношения едно ново сглобено мнозинство от тези толкова различни, да не кажа, конфронтиращи се политически сили не е възможно, не е постижимо и е откровено вредно", коментира той.