Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
89934

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
  • Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор
  • Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

Затвор за трафикантите на бежанци и отпадане на сегашната възможност - каналджиите да бъдат осъждани на пробация. Това предлагат от Центъра за противодействие на корупцията и организирана престъпност, известен като БОРКОР.

Директорът на звеното Елеонора Николова коментира, че в Наказателния кодекс трябва да бъде посочено минимално наказание за това престъпление, за да има ефективни присъди. Според експерти разрастването на проблема с бежанската вълна е предпоставка за създаването на паравоенни формирования у нас.

Афганистанците - новите мулета на мигранти

Близо 60% от българите виждат заплаха за националната сигурност бежанската вълна и последствията от нея. Именно миграцията роди явлението каналджийство, посочи шефът на БОРКОР.

"Каналджиите, трафикантите на хора, които в този период от време, когато всички сме се устремили да решим такъв тежък проблем, извличат невероятни пари", посочи Елеонора Николова. 



И ако в Германия каналджийството е престъпление, за което се дават от 6 месеца до 10 години затвор, то  у нас се раздават условни присъди, стана ясно от думите на Николова.

"Предлагаме завишени състави и най-вече отпадане на минимума по тези престъпни състави, защото този минимум позволява през средствата на НПК да се отиде към наказание пробация. Считаме, че пробация и трафиканти са несъвместими понятия", обясни още Николова.

Социологът Антоний Гълъбов вижда в бежанската криза възможност за създаване на паравоенни групировки.

Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан

"Става дума за едни и същи хора, за едни и същи структури, които ефективно обслужват както определен тип политически заявки, така и охраняват определени корпоративни интереси, свързани с корупцията при прекарването на мигранти през България", поясни Гълъбов.

По данни на МВР през последната година близо 70% от всички мигранти, преминали през България са млади мъже от Афганистан.