Игнатов: Несериозно е искането да отпадне пълният член
23850

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Игнатов: Несериозно е искането да отпадне пълният член
  • Игнатов: Несериозно е искането да отпадне пълният член

Образователният министър Сергей Игнатов определи като несериозно искането да отпадне пълният член от българския език. Такова предложение обсъждаха вчера езиковеди от 14 български и европейски университети в Пловдив.

Ето какво още каза образователният министър: „Тогава да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите, най-лесно ще бъде! Напротив, ние държим на една много висока степен на грамотност. Това, което ученици и учени трябва да искат от нас и да ни задължат да го направим, училището да стане привлекателно място за ученика, учителят да намери начин по-просто да предаде тази очевидно сложна материя за някои. Като махнете пълния член, кой ще върши действие, това ще ми обясните ли - как ще го обозначаваме, ще го оцветяваме ли или нещо друго. Грамотността извежда човек в съвършено друго състояние, тя създава абсолютно друга картина и сега дори на децата да им е тежко след това те ще разберат, че именно това нещо, та дори този пълен член понякога ги различава от останалите. Ще дойде време, когато България ще стане нормална страна като битие и икономическо развитие и тогава по-образованите, по-грамотните ще имат много по-добро положение в живота".

Образователният министър съобщи още, че се обсъжда създаването на дарителски фонд за защита от отпадане на деца от образователната система по социални причини. Според Сергей Игнатов сред основните причини за неграмотността са социалните фактори. Предвижда се с пари от дарителския фонд да се подпомагат и талантливи деца.