Над 1200 се събират на учредителна конференция на ДОСТ
85931

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Над 1200 се събират на учредителна конференция на ДОСТ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Над 1200 се събират на учредителна конференция на ДОСТ
  • Над 1200 се събират на учредителна конференция на ДОСТ
  • Над 1200 се събират на учредителна конференция на ДОСТ

Партията на екслидера на ДПС Лютви Местан "Демократи за отговорност, солидарност и толерантност" (ДОСТ) ще проведе учредителна конференция. На събитието се очаква да присъстват над 1200 учредители от цялата страна, както и български граждани, временно пребиваващи в Западна Европа и Република Турция.

До създаването на новата партия се стигна след като на Бъдни вечер 2015 г. Местан беше изключен от ДПС и последван тримата депутати - Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те обявиха, че си тръгват от движението и стават "независими".

В аванс бившият лидер на ДПС Лютви Местaн разказа, че в устава на ДОСТ ще се въведат два принципно нови момента. Първият е, че лидерите ще имат право на не повече от два последователни мандата и вторият - нито едно решение на новата партия няма да се взема без дебат.

Преди месец и  половина се проведе учредителното събрание на новата партия. На него Местан се зарече, че "Демократи за отговорност, солидарност и толерантност" ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия.



Лидерът на ДОСТ поясни, че бъдещата партия ще разчита не само на гласовете на разочарованите от ДПС, но и на гласовете на всички останали български граждани - етнически българи, турци, роми, евреи, арменци.

"Цели се включването и на специалния инструментариум на държавата чрез продуцирането на мита за националния предател, който ще основе протурска партия. Само че нека всеки от нас погледне около себе си - кого виждаме и какво виждаме? Тук виждам само патриоти, български патриоти. Не е ли съдбовно прозрението, че ДОСТ на турски език, от персийски, означава "приятел", при това "верен приятел", обърна се тогава пред поддръжниците си Лютви Местан.

Преди дни Лютви Местан беше на посещение в Турция, за да се срещне с премиера Ахмет Давутоглу.