Срещу 25-годишния млад мъж вече има повдигнати обвинения
Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията
97058

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията
  • Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията
Задържаният за инцидента със самоделна бомбичка, ранила униформени служители по време на футболния мач между ЦСКА и Левски на 18 април, се е предал сам в полицията.

Това съобщиха на пресконференция днес градският прокурор на София Емилия Русинова и шефът на Столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов.

Полицаи пострадаха при кървав инцидент на дербито между ЦСКА и Левски
 
Младежът сам се явил в полицията заедно с адвокат в късните часове снощи. Пред органите на реда той заявил, че съжалява за стореното. Разказал още, че бомбата и маската, която сложил на лицето си, му били дадени от непознат човек.
 


От полицията заявиха, че още в петък установили самоличността на младежа. Разпознат бил от видеозаписите от камерите на стадиона по татуировка на крака. По случая са разпитани 64 свидетели.


"Всеки един сигнал беше подробно анализиран и проверен, докато стигнем до извършителя. Още в петък следобед ние бяхме установили неговата самоличност. Лицето беше предприело действия за своето укриване, не беше на адресите, които обитава", заяви шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. "Установихме контакт с него. Той имаше желание в рамките на другата седмица да се предаде, но предприехме такива действия. Той дойде вчера в СДВР с адвокат и направи пълни самопризнания. Първите му думи бяха, че съжалява за стореното", уточни още комисар Иванов.

Младежът няма криминални регистрации до момента, не е осъждан, заяви прокурор Емилия Русинова. Момчето е близко до твърдото ядро на агитката на „Левски”, често посещава мачове на любимия си отбор, допълни Иванов.
 
Задържаха мъж за хвърлената бомбичка, ранила полицаи на мач

Срещу 25-годишния млад мъж вече има повдигнати обвинения. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа, която изтича в понеделник. Тогава наблюдаващият прокурор ще внесе в Софийския градски съд искане за постоянно задържане под стража.
 
Младежът е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда на повече от един служител на МВР и за хулиганство. Ако бъде признат за виновен, може да получи наказание от 5 до 15 години затвор.


Инцидентът стана в сряда на почивката между полувремената в супер сблъсъка от 30-ия кръг на Първа лига между ЦСКА и Левски, игран на националния стадион "Васил Левски". От Сектор "Б" беше хвърлена самоделна бомбичката, която счупи стъклена врата на един от изходите на стадиона и рани двама униформени служители - 24-годишната Гергана Зашева и колегата й Петър Иванов.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА НА GONG.BG

Гергана Зашева претърпя сложна операция в столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Лекарите предупредиха, че едва след няколко месеца ще се разбере дали зрението й ще се възстанови напълно.

Колегата й Петър Иванов се отърва по-леки наранявания и без болничен престой. Дни след инцидента той призова привържениците, които правят тези неща, "да се замислят, че там в публиката може да е и техен роднина”.
 


Как се вкарват бомбички на стадиона?

Заради инцидента бе проведена светкавична полицейска операция. Задържани бяха над 40 души, но след разпити всички бяха освободени. Спортното и вътрешното министерства пък стигнаха до извода, че са нужни законодателни промени, като една от обсъжданите идеи е въвеждане на поименни билети.

Европейската практика е, че полицията е подкрепяща на мачовете, а проверките се извършват от охранители, наети от организаторите. Полицията охранява района наоколо и задържа нарушители.