Срещу 25-годишния млад мъж вече има повдигнати обвинения
Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията
97058
Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията
  • Хулиганът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията
Задържаният за инцидента със самоделна бомбичка, ранила униформени служители по време на футболния мач между ЦСКА и Левски на 18 април, се е предал сам в полицията.

Това съобщиха на пресконференция днес градският прокурор на София Емилия Русинова и шефът на Столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов.

Полицаи пострадаха при кървав инцидент на дербито между ЦСКА и Левски
 
Младежът сам се явил в полицията заедно с адвокат в късните часове снощи. Пред органите на реда той заявил, че съжалява за стореното. Разказал още, че бомбата и маската, която сложил на лицето си, му били дадени от непознат човек.
 

БГНЕС


От полицията заявиха, че още в петък установили самоличността на младежа. Разпознат бил от видеозаписите от камерите на стадиона по татуировка на крака. По случая са разпитани 64 свидетели.

"Всеки един сигнал беше подробно анализиран и проверен, докато стигнем до извършителя. Още в петък следобед ние бяхме установили неговата самоличност. Лицето беше предприело действия за своето укриване, не беше на адресите, които обитава", заяви шефът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. "Установихме контакт с него. Той имаше желание в рамките на другата седмица да се предаде, но предприехме такива действия. Той дойде вчера в СДВР с адвокат и направи пълни самопризнания. Първите му думи бяха, че съжалява за стореното", уточни още комисар Иванов.

Младежът няма криминални регистрации до момента, не е осъждан, заяви прокурор Емилия Русинова. Момчето е близко до твърдото ядро на агитката на „Левски”, често посещава мачове на любимия си отбор, допълни Иванов.
 
Задържаха мъж за хвърлената бомбичка, ранила полицаи на мач

Срещу 25-годишния млад мъж вече има повдигнати обвинения. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа, която изтича в понеделник. Тогава наблюдаващият прокурор ще внесе в Софийския градски съд искане за постоянно задържане под стража.
 
Младежът е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда на повече от един служител на МВР и за хулиганство. Ако бъде признат за виновен, може да получи наказание от 5 до 15 години затвор.

БГНЕС


Инцидентът стана в сряда на почивката между полувремената в супер сблъсъка от 30-ия кръг на Първа лига между ЦСКА и Левски, игран на националния стадион "Васил Левски". От Сектор "Б" беше хвърлена самоделна бомбичката, която счупи стъклена врата на един от изходите на стадиона и рани двама униформени служители - 24-годишната Гергана Зашева и колегата й Петър Иванов.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА НА GONG.BG

Гергана Зашева претърпя сложна операция в столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Лекарите предупредиха, че едва след няколко месеца ще се разбере дали зрението й ще се възстанови напълно.

Колегата й Петър Иванов се отърва по-леки наранявания и без болничен престой. Дни след инцидента той призова привържениците, които правят тези неща, "да се замислят, че там в публиката може да е и техен роднина”.
 

БГНЕС


Как се вкарват бомбички на стадиона?

Заради инцидента бе проведена светкавична полицейска операция. Задържани бяха над 40 души, но след разпити всички бяха освободени. Спортното и вътрешното министерства пък стигнаха до извода, че са нужни законодателни промени, като една от обсъжданите идеи е въвеждане на поименни билети.

Европейската практика е, че полицията е подкрепяща на мачовете, а проверките се извършват от охранители, наети от организаторите. Полицията охранява района наоколо и задържа нарушители.