Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни
73931

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни
  • Джипита искат лекарства на хронично болни да се изписват за 100 дни

Лекарствата за хронично болни пациенти да бъдат изписвани не с тримесечни рецепти за 90 дни, както е в момента, а за 100 дни. За това настояха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

От организацията смятат, че удължаването на срока до 100 дни ще реши проблема с изписването на лекарства, които са в опаковки по 25, 50 и 100 таблетки и ще спести време и разходи на пациентите. Пред Дарик председателят на сдружението доц. Любомир Киров уточни, че е изпратил до Здравното министерство предложение за промяна в наредбата, която се отнася до отпускането на лекарствата.

В момента на рецептурните бланки могат да се предписват медикаменти за лечение до 90 дни, което създава затруднения както на лекарите, изписващи лекарствата на хронично болните, така и на самите пациенти, посочва доц. Киров.

„То е по-удобно за хората. Това е във връзка с факта, че има опаковки от по 25, 50 таблетки и няма как да ги нагласиш така, че да ги изпишеш за 90-дневен период, което са тримесечните рецепти. И примерно човек пие по едно хапче на ден. Опаковките ако са по 50 вътре, не можеш да изпишеш две опаковки, защото стават за 100 дни. И няма как да ползваш опцията да изпишеш за по-дълъг период, т.е. човекът да не идва всеки месец. Това е идеята”, обясни доц. Киров.



Според него промяната може да се случи с елементарни корекции в наредба, номер 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствените продукти.

„Това сме го предложили, дано преди да я публикуват го вземат предвид и да го коригират. Преди това това нещо сме го съгласували с НЗОК и от тяхна страна също няма проблем”, посочи още той.

Предлаганата промяна ще осигури на лекарите удобство при изписването на лекарствата, а на пациентите - непрекъснатост на лечението, категорични са от Сдружението на общопрактикуващите лекари.