Гарантирането на независимостта на бъдещия антикорупционен орган е от ключово значение за ефективността на неговите действия и за постигането на резултати. Това е заявил президентът Румен Радев по време на работна среща с председателя на БСП Корнелия Нинова и ръководството на партията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Левицата представи пред Радев проекта си за антикорупционен закон.

Публикуваха за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон

По думите на Радев е необходим дебат и широк обществен консенсус за създаването на ефективен антикорупционен модел в България.

Президентът заявил също така, че би приел назначаването на председателя на бъдещия антикорупционен орган да става с негово участие, но това изисквало "гаранции, че антикорупционният модел в България ще бъде работещ и в синхрон с обществените очаквания за промяна и реални действия".

Без анонимни сигнали за корупция, предвижда новият закон

Той изразил позиция, че очаква предложените законодателни промени ясно да регламентират прилагането на всеобхватен подход в борбата с корупцията - не само превенция, но и провеждането на разследване и внасянето на обвинение.


Президентът коментирал също, че борбата с корупцията е от изключително значение за обществото ни и затова на нея ще бъде посветено следващото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 9 октомври.