Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
89853

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
  • Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
  • Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"

Парламентът одобри правителството да отпусне 1,2 млрд. лева на Националната електрическа компания (НЕК), с които да се плати поръчаното и изработено от руската компания "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене". Засега решението е на първо четене и идва ден след като кабинетът го взе.

Идеята е държавната помощ да е възмездна и да се отпусне на НЕК след положително решение от Европейската комисия. През 2012 г. първият кабинет "Борисов" се отказа от строежа на АЕЦ "Белене".

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че общо към 19 септември 2016 г. дължимата от НЕК сума по арбитражното решение е в размер на 628 957 596 евро. Дължимата лихва от 20 септември до 31 декември 2016 г. ще бъде в размер на 17 272 536 евро.

България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Управляващите отказаха дебатите да бъдат предавани пряко, а премиерът Бойко Борисов отказа да дойде в парламента въпреки призивите от парламентарната трибуна. За сметка на това енергийният министър Теменужка Петкова побърза да обясни на депутатите колко важно е решението им.



"Плащайки задължението на Националната електрическа компания по този международен арбитраж, ние ще минимизираме няколко основни риска. На първо място ще спре трупането на лихви, които са в размер на324 000 лева на ден. Рискуваме в един момент тези лихви да добият застрашителен размер, който да се превърне в сериозен риск за финансовата стабилност на НЕК и на целия енергиен сектор", обясни Петкова.

Съвсем очаквано решението скара управляващи и опозиция. Продължилите над три часа спорове от типа "кое е първото - яйцето или кокошката" депутатите се замерваха с обвинения кое е по-грешното решение - че изобщо сме поръчали оборудване или че сме спрели проект.

От БСП обвиниха властта, че нямат никаква идея какво ще правят с реакторите. Управляващите пък се защитиха, че нямало да стигнем дотук, ако през 2008 г. не сме направили поръчката.

"Започнаха да пристигат сметките от външнополитическия слугинаж на България. Строят ядрени централи в Турция, Великобритания почва нова ядрена централа, но ние ще слугуваме на определени страни", заяви от трибуната Румен Гечев от левицата.

"Става дума за високотехнологично техническо оборудване. Това е да започнеш изкопа на една сграда и да поръчаш всички неща, които са технологични, оборудване, което след 10 години ще е изхвърлено на боклука. Все едно да си поръчаш и да получиш черно-бял телевизор", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт продължи линията на мисълта кой е виновен,но този път в малко по-различна посока.

"Трябва да се търси отговорност затова, че загубихме целия месец август и още десетина дни още след решението на съда. Трябва да се търси отговорност защо до момента не беше проведено днешното заседание. Може би трябваше да направим извънредно заседание в началото на август", отбеляза той.

Следващата седмица предстои депутатите да вземат окончателно решение по отпускането на 1,2 млн. лева за плащане на задълженията към руската компания.