Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа
48182

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Дебатът между Яне Янев и Сергей Станишев
  • Парламентът отхвърли президентското вето на пенсионната реформа
  • Дебатът между Яне Янев и Сергей Станишев

Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, който предвижда реформа в пенсионната система чрез промени в Кодекса за социално осигуряване. Така депутатите потвърдиха решението си от следващата година плавно да се повишава пенсионната възраст с 4 месеца както за мъжете, така и за жените от всички категории труд.

По Конституция за преодоляване на президентското вето са необходими минимум 121 гласа в Народното събрание. В подкрепа на промените гласуваха точно 121 от депутатите - тези от ГЕРБ и независимите народни представители, докато всички останали се обявиха против тях.

По време на обсъжданията социалният министър Тотю Младенов коментира, че пенсиите и на сегашните пенсионери ще бъдат застрашени, ако не се направи реформа в пенсионната система.

Младенов отчете, че към момента приходите от осигуровки покриват по-малко от две трети от разходите за пенсии, а недостигът се покрива от средства от държавния бюджет. „Това са някои демографски тенденции - застаряването на населението, увеличаване на средната продължителност на живота и намаляване на броя на хората в работоспособна възраст, които ще допринесат за увеличаването на този дефицит", каза министърът.



Той отбеляза, че хората, които внасят осигурителни вноски, стават все по-малко, а периодът за получаване на пенсии става все по-продължителен.

От намаляването на броя на осигурените лица в резултат на демографската криза, при очаквано и сигурно застаряване на населението, ако не се вземат мерки за промяна, дефицитът на ДОО ще продължи да се увеличава ежегодно и ще бъдат застрашени пенсиите, включително и на сегашните пенсионери, коментира още социалният министър.

„Така едновременно повишаване на изискуемата възраст за пенсиониране и на необходимия осигурителен стаж се оказаха единствено възможната и абсолютно наложителна обоснована и навременна мярка", каза Младенов.

Той се обърна към народните представители с думите, че тази реформа е болезнена, но отчете ситуацията в България по отношение на демографската картина и заяви категорично, че управляващите са длъжни да вземат тези мерки.

БСП, Атака и ДПС се обявиха против пенсионната реформа и подкрепиха ветото на президента Георги Първанов. Лидерите на РЗС и БСП Яне Янев и Сергей Станишев си размениха реплики по време на дебата.

„Сега припявате, че едва ли не е дошъл краят на пенсионната система, като само с четири месеца се е увеличила пенсионната възраст. Вие сте царе на кражбата и корупцията и ако тези пари, които бяхте откраднали, бяха отишли за пенсионната система, пенсиите щяха да бъдат минимално по 500 евро", каза Янев.

„Може парламентът да се превърне в цирк, на какъвто бяхме свидетели, но ако говорим по същество все пак добре е да се помнят конкретните данни", отвърна Станишев. По думите му средната пенсия за четири години по време на управлението на оглавяваното от него правителство е нараснала с 86 процента. „Всички тези смешни, нелепи обяснения, хвърлящи към миналото, не могат да отменят единия прост факт - трета година няма не увеличение, няма индексация на пенсиите", каза Станишев.

Според него предлаганите промени не са реформа в пенсионната система. „Това е просто един експеримент, пестене на пари на гърба на хората и той не решава нито един сериозен проблем, освен че показва едно нещо - имаме правителство, което е непредсказуемо, правителство, което всеки ден може да си обърне позицията и България не може да планира живота си", коментира бившият български премиер.