Обсъждат мерки за финансово стимулиране на превозваческите фирми у нас
44418

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Обсъждат мерки за финансово стимулиране на превозваческите фирми у нас
  • Обсъждат мерки за финансово стимулиране на превозваческите фирми у нас

Обсъждат се мерки за финансово стимулиране на купуването на нови камиони и автобуси от българските превозвачески фирми. Това каза транспортният министър Ивайло Московски на официално награждаване на тримата финалисти, спечелили състезание за икономично шофиране. Той обясни, че ведомствена комисия в министерството обсъжда мерките, предложени от браншовите организации.

Сред предложенията е при закупуването на нов тежкотоварен автомобил да има данъчни облекчения, обясни още Московски. По думите му обаче решението трябва да излезе от финансовото министерство.

Ето какво каза още министърът: „"По данни на НСИ за второто тримесечие на 2011 година превозът на товари има ръст с около 20 процента. Както знаете, в България има регистрирани почти 4000 фирми за превоз на товари за вътрешен транспорт в страната. Почти 8 500 компании, които извършват превози извън страната. България е доста активен играч на пазара на превози на товари. Затова част от икономическите показатели, които трябва да постигат компаниите, разбира се, са пряко свързани с разхода им на горива, консумативи и поддръжката на камионите. Считам даже, че на първо място е темата за безопасността. Приветстваме и поддържаме всички мерки, действия, които са свързани с подновяване на парка, с по-нови превозни средства, по-безопасни, по-екологични. Новите мерки, които предприемаме в частта технически прегледи, за които отговаря Автомобилна администрация, ще бъдат изключително в тази посока - да гарантираме по-нови автомобили, по-нови тежкотоварни автомобили, по-високи технологични изисквания".