Само единни действия от страните членки на ЕС могат да помогнат за справяне със световната финансова криза. Това каза федералният канцлер на Австрия Алфред Гузенбауер пред студенти в аулата на Софийския университет.

Гузенбауер и българският министър-председател Сергей Станишев изнесоха лекция за световната финансова криза и начина, по който тя се отразява на ЕС и България. Според Гузенбауер, Лисабонският договор трябва да бъде ратифициран спешно от страните членки, тъй като това е един добър начин за бърза реакция в кризисни ситуации като настоящата.

Австрийският канцлер представи пред студентите и пакетът от мерки, предприети от ЕС за справяне с кризата.

Алфред Гузенбауер подчерта и важната роля на единната европейска валута като стабилизиращ фактор в условията на световната финансова криза. Австрийският канцлер подкрепи политиката за разширяване на еврозоната, за да може страните, които все още са със собствената си валута и в които има голям риск от спекулации, да бъдат по-защитени от кризата. 

Гузенбауер каза още, че единствено обединена Европа разполага с икономическата и политическа власт да играе като равноправен партньор на световната сцена, затова от съществено значение е воденето на единни европейски политика за справяне в кризата. Премиерът Станишев подкрепи австрийския си колега по този въпрос. „Огромно значение има какви решения ще вземем на 15 декември като Европейски съвет съвместно с Европейската комисия за координирани действия на всички страни членки”, каза премиерът.

По думите на Станишев България влиза в сравнително добра кондиция в световната финансова криза. Българската икономика е много отворена. От тази гледна точка имайки износ 62-63 процента за Европейския съюз, няма как ако там има рецесия, българската икономика да не бъде засегналата”, призна премиерът.