Бойко Борисов за въпроса за референдума
57512

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бойко Борисов за въпроса за референдума

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Искра Фидосова за инициативата за финансиране на провеждането на референдума
  • Бойко Борисов за въпроса за референдума
  • Искра Фидосова за инициативата за финансиране на провеждането на референдума

ГЕРБ ще подкрепи провеждането на референдум за АЕЦ Белене с формулировката на въпроса, зададена от БСП, с ясното съзнание, че тя е противоконституционна, обяви премиерът Бойко Борисов след консултации с президента Росен Плевнелиев. Борисов допълни, че ГЕРБ избират по-малката злина, защото в противен случай, от БСП ще ги обвинят, че не искат допитване до народа и ще наговорят отново "куп лъжи".

„Начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен. Става въпрос за изграждане на атомната централа „Белене". Безспорно е, че той манипулативно е зададен и манипулативно са събрани подписите, защото от толкова много места имаше информация, че са питали дали искате по-скъп или по-евтин ток. Всеки нормален човек ще напише, че по-евтин предпочита. Но тъй като ние сме за референдум като форма народът да каже своята дума с ясното съзнание, че подкрепяме противоконституционен текст, ще гласуваме да се проведе референдум и то в най-кратко време", каза премиерът.

Той допълни, че е съгласен с всички „добавки", които БСП предлага към въпроса, а тя е дали втората атомна централа да бъде градена с държавно участие. „Макар че дори и това е толкова обтекаемо и манипулативно, че отново прозират корпоративните интереси на БСП. Капанът е много сериозен към нас, защото аз трябва да накарам депутатите, юристите на ГЕРБ да подкрепят в парламента противоконституционен текст", каза Борисов.

Депутатите на ГЕРБ ще подкрепят референдума с какъвто текст дадат БСП, каза Борисов и поясни: „Ако не го направим, утре БСП ще кажат със своята наглост, че ние сме против референдум, че ние не искаме да чуем гласа на народа. Затова от двете злини избираме и партията е решила и нашите депутати ще подкрепят референдума, за да не им дадем възможност да изговорят отново куп лъжи".



Бойко Борисов определи юристите на БСП като "слаби и без необходимия квалитет", затова след време може Конституционният съд да отмени референдума.

Чуйте цялото изказване на премиера:

От своя страна депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова обясни, че е невъзможно да се изпълни идеята на БСП резултатите от референдума да се считат за валидни на базата на гласувалите в него, защото процедурата вече е започнала. Така - за да е валиден референдумът, в него трябвада участват над 4 млн. души, колкото на последните парламентарни избори.

В същото време ГЕРБ ще инициира плащането на референдума от политическите сили. „Ще предложим законодателна инициатива следващата седмица за заплащане на този референдум пропорционално на всяка една от политическите сили в парламента. Всеки един от нас от държавната субсидия да заплати своя дял за провеждане на референдума. Така е честно спрямо всички български граждани, спрямо учители, лекари, пенсионери, деца и така нататък", каза Фидосова.

Референдумът трябва да се проведе в края на януари или през февруари.